Naš vodič i preporuke
79

Obišli smo Advent u Zagrebu: Velike gužve, ukusna hrana i izvrsna ponuda za sve generacije

L. K.
Foto: L. K./Klix.ba
Foto: L. K./Klix.ba
Na ovogodišnjem Adventu čekaju vas raspoloženi vilenjaci, sjajno kuhano vino, razne vrste kobasica i drugih ukusnih zalogaja, kao i mnoga druga muzička i kulturna dešavanja za sve generacije. Evo na šta sve trebate obratiti posebnu pažnju prilikom posjete Zagrebu.

Nova gradska uprava donijela je odluku da smanji veličinu Adventa, pa tako umjesto uobičajenih 220 kućica, u centru Zagreba sada možete posjetiti tek sedamdesetak. Mnogi zbog toga smatraju da manje kućica znači i manje interesantnog sadržaja, no posjetom Adventu uvjerili smo se da to nije slučaj.

Kako se kreću cijene pića i hrane?

U središtu Zagreba već dvije sedmice vlada praznična atmosfera. Na svakom uglu je moguće vidjeti ukrašene izloge, čuti prazničnu muziku i sresti nasmijane posjetitelje Adventa, koji se druže uz vruće kobasice i kuhano vino. I to je prvo što ćemo vam preporučiti - jer je šolja kuhanog vina najbolja solucija za borbu protiv decembarskih minusa, a ukusan napitak savršeno upotpunjuju ukusni zalogaji - razne vrste kobasica!

Cijene bijelog i crnog vina kreću se od 15 do 20 kuna (3,50-5,20 KM), čaj košta 10-15 kuna (3-5 KM), čaša pelina košta 21 kunu (5,50 KM), a žestoka pića su 24-30 kuna (6-8 KM). Prosječna cijena kobasica kreće se od 30 do 35 kuna (7-9 KM), dok porcija krompirića košta 5 KM. Fritule, kuglof i slični slatkiši koštaju od 15 do 25 kuna (3,5-6 KM), ovisno o štandu koji posjetite.

Naoružajte se strpljenjem: Hranu i piće možda ćete čekati i do 30 minuta

Ukoliko Advent posjetite tokom vikenda, pripremite se da ćete hranu i piće na štandovima čekati i 30-40 minuta. Glavni trg i okolne ulice u kojima se nalaze ugostiteljski štandovi su subotom uvečer u potpunosti okruženi posjetiteljima, dok je situacija nedjeljom nešto relaksiranija, a već radnim danima svoju porciju možete dobiti za 2-3 minute.

Foto: L. K./Klix.ba
Foto: L. K./Klix.ba

Na svim štandovima dočekat će vas ljubazno osoblje, a ako vam se usluga svidi, ne zaboravite ostaviti nekoliko kuna za "odlazak na sankanje u Alpama" i druge interesantne avanture za koje dovitljivi vilenjaci sakupljaju novac u šoljicama za bakšiš.

Muzički program nikad nije bio bogatiji, ne zaboravite posjetiti i filmski advent

Organizatori najavljuju kako i ove godine možete uživati u bogatom muzičkom programu - u svim dijelovima grada će se gotovo svaki dan održavati koncerti.

Naprimjer, na Zrinjevcu ove godine nema adventskih kućica, ali će se zato svakog petka, subote i nedjelje na ovoj lokaciji održavati koncerti. Podsjećamo da je, pored koncertne dvorane na otvorenom na Zrinjevcu, identična bina postavljena i na Trgu Bana Jelačića te je za ovaj dio grada također planiran bogat zabavni program. Kompletnu listu koncerata pogledajte ovdje.

Šta su praznici bez filmova poput bezvremenskog klasika "Sam u kući"? Za sve filmoljupce u zagrebačkim hotelima organizuju se posebne projekcije uz večeru, čaj, piće ili toplu čokoladu, a prisustvovati im mogu i oni koji ne odsjedaju u ovim hotelima. Vrijedi naglasiti da će u sklopu adventa biti organizovane i predstave, radionice, izložbe i sportski programi.

U novogodišnjoj čaroliji najviše uživaju mališani: Evo gdje ih možete voditi

Organizatori su obratili posebnu pažnju na mališane pa tako s djecom možete uživati u predstavama i druženjima s likovima iz njihovih najdražih bajki. U Zoološkom vrtu organizovan je Polarni advent, a u Backo Mini Expressu možete obići i maketu snježne željeznice.

Posebno bismo izdvojili novu adventsku atrakciju - traženje igračaka u proširenoj stvarnosti. Naime, u središtu adventa su tradicionalne igračke koje su raspoređene po centru Zagreba. Uz pomoć aplikacije Equinox XR možete ih skenirati i sačuvati u svojoj "kutiji za igračke" u mobitelu, a kasnije i virtuelno prenijeti na bilo koju drugu lokaciju koju posjetite.

Pripremite mobitele i aparate - ovo su lokacije na kojima možete napraviti najbolje fotografije

Za savršene fotografije s Adventa posjetite park Bele IV na Gornjem gradu, gdje je krajem novembra niknuo čarobni Mjesečev vrt, u kojem čak možete i poželjeti posebne želje! Na Gornjem gradu možete napraviti i fenomenalne fotografije s pogledom na Zagrebačku katedralu i ostatak čarobne hrvatske prijestolnice.

Foto: L. K./Klix.ba
Foto: L. K./Klix.ba

Nezaobilazan je i Zrinjevac, kao i Trg Bana Jelačića i Oktogon. Navratite i na Fuliranje, idealnu adventsku lokaciju (nalazi se na terasi hotela Esplanada) pa uz muziku, piće i ukusne zalogaje napravite idealne fotografije s prijateljima. Vrijedi naglasiti i da je u centru otvoreno nekoliko kafića iz kojih se pruža sjajan pogled na zagrebačke ulice i krovove - mjesta na kojima možete napraviti predah, fotografisati se i ugrijati. Za više ideja posjetite ovu stranicu.

Advent traje do 7. januara 2022., a ukoliko želite biti dio čarolije - požurite jer se u Zagrebu, naročito u centru grada, traži krevet više. Još informacija o Adventu u Zagrebu potražite ovdje.