Pet puta veći od Titanica
66

Najveći kruzer na svijetu zaplovit će 2024. godine

D. B.
Najveći kruzer na svijetu, koji je pet puta veći od legendarnog broda Titanica, u posljednjoj je fazi priprema u brodogradilištu u Finskoj te će zaploviti naredne godine.

Nazvan Icon of the Seas, kruzer se gradi u borodgradilištu meyer Turku, a naručila ga je kompanija Royal Caribbean International. Kruzer će zvanično zaploviti u januaru 2024. godine u Miamiju.

Ovaj fantastični kruzer rezultat je sedmogodišnjeg rada te 900 dana dizajniranja i izgradnje, a u ovom procesu su učestvovale hiljade eksperata.

Icon of the Seas će biti najveći putnički brod za krstarenje koji je ikada napravljen, posjeduje 18 paluba za putnike, sedam bazena, više od 40 restorana i barova. Njegov kapacitet iznosi 5.610 gostiju te se može pohvaliti značajnom bruto tonažom od 250.800 tona. Ukupna dužina kruzera iznosi 365 metara.

Luksuzno provilo se zapravo sastoji od osam jedinstvanih "kvartova" od kojih svaki nudi osebujna iskustva, zabavu i mogućnosti objedovanja. Obarajući rekorde, ovi kvartovi uvode nekoliko noviteta. Thrill Island posjeduje najveći vodeni park na jednom kruzeru, prvi otvreni tobogan na moru sa slobodnim padom, kao i najviši tobogan u industriji.

Chill Island nudi bazene s pogledom na okean i koktel barove, dok The Hideaway odlikuje prvi viseći "beskonačni" bazen na moru. Ovaj prostor je okružen terasom na više nivoa namijenjenom sunčanju, ima hidormasažnu kadu, kao i bar. Preostala naselja uključuju Surfside i Aqadome, koji ima vlastiti AquaTheater.

Naglašavajući pristup fokusiran na porodice, kruzer posjeduje nove smještajne kapacitete kao što su Family Infinite Balcony, Surfside Family Suite i Ultimate Family Townhouse, zajedno s karakterističnim elementima poput poštanskih sandučića i bijele ograde.

Royal Promenade se može pohvaliti s više od 15 restorana i barova uključujući prvi Dueling Pianos bar za Royal Caribbean, kao i inovativni 1400 Lobby Bar s terasom s pogledom na okean. Giovanni's Italian Kitchen & Wine Bar te Starbucks također imaju lijep pogled na okean.

Ovaj kruzer može koristiti tečni prirodni gas (LNG) te integrira različite mjere energetske efikasnosti i vrhunske ekološke programe uključujući postrojenje za pretvaranje otpada u energiju na moru.

Kruzer je energetski efikasniji za 34 posto u odnosu na današnje standardne.

Cijena krstarenja po osobi se kreće od 1.800 do gotovo 2.200 dolara.