Pod zastavom Bahama
16

Iz Neuma isplovio kruzer "Bolette" s više od hiljadu Britanaca koji su uživali u BiH

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Iz Neumskog zaljeva isplovljava ogromni kruzer "Bolett" sa 110 Britanaca koji su tokom dana uživali u turističkom obilasku Bosne i Hercegovine, a ploveći hotel koji je tokom dana bio usidren u neumskom akvatoriju je bio za mnoge atrakcija kao i tokom dolaska.

Atraktivnu pojavu najvećeg broda koji je ikada uplovio u Neum tokom dana i večernjih sati su mnogi posjetitelji Neuma snimili za trajna sjećanja i društvene mreže.

To je bez sumnje velika promocija za turizam naše zemlje, kao i dolazak više od hiljadu Britanaca kojih su raspoređeni u turističke grupe posjetili Sarajevo, Mostar, Kravice i deltu Neretve.

Kako Klix.ba doznaje, uglavnom su oduševljeni prirodnim ljepotama, hranom i hercegovačkim vinima, koje su mnogi ponijeli i sa sobom, poput brojnih suvenira za uspomene na ovu posjetu našoj zemlji.

Podsjetimo da je kruzer "Bolette" pod zastavom Bahama drugi put uplovio u neumski zaljev, te je prošle godine sa više od hiljadu putnika i 600 članova posade postao prvi brod koji je prošao ispod Pelješkog mosta i najveći koji je ikada uplovio u neumski akvatorij.

Dugačak je nešto više od 237 metara, a širok je 32,5 metra i broji 12 paluba, te može ploviti brzinom od 25 čvorova.

Njegova visina od vode do najviše tačke na brodu je 48,1 metara, dok je dopuštena visina prolaska ispod Pelješkog mosta 55 metara, pa se tako njegov prolazak ispod velebne građevine, što je bez sumnje za članove posade veliki izazov i mnoge promatrače ostavilo bez daha.

Pojava ovog kruzera u neumskog akvatoriju je prošle godine izazvala burne reakcije mještana, koji su organizovali i proteste navodeći kako gigantski brod nanosi štetu neumskom akvatoriju.

Načelnik općine Neum Dragan Jurkovića je kazao da se lokalna zajednica ne slaže s uplovljavanjem ovakvih brodova u neumski akvatorij, zbog mogućih ekoloških posljedica, te da će od nadležnih tražiti rješenje da se ovakve situacije ne ponavljaju.