Bogat sadržaj
138

Najsunčaniji grad crnogorske obale: Zašto ovog ljeta trebate odmarati u Tivtu

L. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Crnogorski grad s najviše sunčanih dana u godini ujedno je i mjesto gdje možete osjetiti pravu čaroliju Bokokotorskog zaljeva, uživati u domaćoj kuhinji i pronaći ono što vam je potrebno za odmor - bile to prepune ulice šetača ili plaže na kojima možete uživati u miru i tišini. Mnogo je razloga da ovog ljeta posjetite Tivat.

Najprije je važno da utvrdite kakav odmor želite - ako je to nekoliko dana ispunjenih različitim dinamičnim aktivnostima, obradovat će vas činjenica da Tivat nudi atrakcije poput igranja golfa, kuglanja, skijanja na vodi, veslanja u stojećem stavu na dasci, ronjenja, vožnje bicikla...

Osim toga, Tivat je grad muzike i kulture, pa tako pri posjeti tamo možete uživati u brojnim manifestacijama. Naprimjer, možete posjetiti tradicionalni Festival mediteranskog teatra "Purgatorije" koji organizuje Centar za kulturu Tivat. Tu su i drugi programi u sklopu Tivatskih ljetnjih fešti: gastro večeri, karnevali, muzički događaji, sportske manifestacije, festivali, sajmovi i izložbe.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Tivat je zvanično najmlađi grad Boke, no to ne znači da ćete u njemu pronaći najmanje interesantnih lokacija. Naprimjer, možete obići prirodnu marinu Kaliman, prelijepu pješčanu plažu Plavi horizonti, ostrvo Svetog Nikole, Gornju Lastvu, Ostrvo cvijeća...

Grad sunca i usamljenih uvala ime je dobio po ilirskoj kraljici Teuti koja je u trećem vijeku prije nove ere ovdje posjedovala ljetnjikovac i vrt. More je ovdje toplije nego u drugim dijelovima crnogorske obale, a ukoliko se odlučite na ljetovanje u ovom gradu, moći ćete uživati na čak 17 različitih plaža: Pržno, Kalardovo, Palma, Kamelija, Belane, Oblatno...

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Tivat je jedini primorski grad u Crnoj Gori koji ima aerodrom pa tako do njega osim brodom i automobilom, možete doći i avionom. Aerodrom se nalazi s južne strane Tivta, dok je na zapadu poluostrvo Luštica, obraslo maslinama.

Grad koji sve više raste iz godine u godinu - Luštica Bay nalazi se na 15 minuta vožnje od Tivta i Kotora. Znate li da je Lord Byron rekao kako je crnogorska obala "najljepši susret između obale i mora"? Ta rečenica nigdje nije istinitija nego u Luštici Bay. Suncem je okupana 240 dana u godini, okružena je kristalno čistim vodama, maslinjacima, brežuljcima i neprekidnom obalom.

Ilustracija: Shutterstock / Porto Montenegro
Ilustracija: Shutterstock / Porto Montenegro

Slobodno vrijeme možete utrošiti na obilazak najluksuznije marine na Jadranu - Porto Montenegro. Broji nešto više od 250 vezova, otvorena je 2009. godine te slovi za najveću marinu u Evropi. Nevjerovatna je činjenica da je napravljena od onoga što je nekada bila zapuštena luka vojske JNA. U isto vrijeme je i dokaz šta se sve može napraviti uz kvalitetne ideje i ulaganja.

Na glavnom šetalištu možete posjetiti mnoštvo prodavnica, restorana, barova, a u luci možete vidjeti jahte poznatih milijardera i prinčeva. Naprimjer, u ovom dijelu crnogorskog primorja nerijetko je usidrena jahta Romana Abramoviča.

Luštica Bay
Luštica Bay

Naposljetku, koliko je isplativo ovog ljeta posjetiti crnogorsku obalu? Pa, prema informacijama Turističke organizacije Tivta - cijene smještaja su korigovane zbog pandemije koronavirusa, pa je tako moguće unajmiti sobu za jednu noć za 25 eura po osobi, ovisno o kategoriji objekta.

Važno je naglasiti da su cijene snižene i u Porto Montenegru, kao i Luštici Bay. U privatnom smještaju cijene su prilagođene aktuelnoj situaciji, a zavise od kategorije objekta, kao i od blizine mora.

Ilustracija: Shutterstock / Tivat
Ilustracija: Shutterstock / Tivat

Kakav je test potreban za ulazak u Crnu Goru? Državljanima Bosne i Hercegovine olakšan je ulazak u Crnu Goru otkako je Institut za javno zdravlje u ovoj zemlji donio odluku da Bosanci i Hercegovci mogu preći crnogorsku granicu i uz negativan serološki test koji je dosta jeftiniji od PCR testa. Test ne smije biti stariji od 72 sata. Prosječna cijena testa je 60 KM, dok u Goraždu košta 30 KM.