Arhitektonske bravure
23

Najčudniji željeznički sistemi na svijetu

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Vozovi su u našoj prošlosti bili jedan od najdominantnijih vidova prijevoza na svijetu, a moderna transportna sredstva željeznički saobraćaj potisnula su u drugi plan. Međutim, idejna rješenja pojedinih željeznica i više su nego interesantna, prenosi Historic Mysteries.

Svjetske željeznice imaju mnogo veću historiju nego što možete i zamisliti. Najstariji poznati voz zvao se Diolkos Wagonway, a bio je dizajniran za transport brodova preko Korint Isthmusa u Grčkoj tokom 6. stoljeća prije nove ere. Radili su tako što su ih gurali robovi navodeći ih na žljebove urezane u krečnjak.

Moderna pruga počela je raditi tokom 19. stoljeća. Od takvih skromnih početaka željeznički sistem širom svijeta razvio se u jedan od važnijih načina transporta. Međutim, neki željeznički sistemi su neobičniji od drugih. Ovaj članak donosi vam pet čudnih vozova i pruga koje prkose zakonima fizike.

Chongqing

Jedan od najpopularnijih gradova u jednoj od najpopularnijih zemalja na svijetu je Chongqing u Kini. Arhitekti i urbanisti imali su jedinstven problem tokom izgradnje ovog željezničkog sistema. Na putu željeznici našla se ulica sa 19 zgrada, a graditelji su imali samo dvije otvorene opcije za željeznički tranzit broj dva: uništiti cijeli blok ili ukloniti dva sprata i iskoristiti prostor za namjenski tunel. Za 13 godina od kada je tunel otvoren, gradski zvaničnici i dalje vjeruju da su napravili pravi izbor. Ovaj voz doslovno ide direktno kroz blok stambenih zgrada.

Chongqing (Foto: Ilustracija)
Chongqing (Foto: Ilustracija)

Old Quarter

Jedan od osnovnih problema u vezi s razvojem i planiranjem bilo kojeg željezničkog sistema u svijetu je sigurnost. Ne samo za pruge, vozove ili putnike, već i za ljude koji ne putuju. Čudni voz u gradu Hanoi je ili napustio ili u potpunosti zanemario takve sigurnosne mjere. Ova linija našla se usred uske gradske ulice. Svaki put kada voz treba naići promet na ulici se potpuno zaustavlja dok voz ne prođe. Prodavnice u blizini i ljudi moraju se skloniti s puta.

Old Quarter (Foto: Ilustracija)
Old Quarter (Foto: Ilustracija)

Gisborne

Pruga kroz sredinu prometne ulice je jedno veliko ništa u usporedbi s onom preko aerodroma. Na istočnoj obali novozelandskog ostrva je aerodrom Gisborne. To je manji aerodrom i pokriva 160 hektara zemlje. Ima jednu pistu, dok željeznička pruga prolazi upravo kroz sredinu piste.

Gisborne (Foto: Screenshot)
Gisborne (Foto: Screenshot)

Brusio Viaduct

Evropa ima mnoge željeznice koje su poznate iz vrlo čudnih razloga. Među njima je Viaduct Brusio u regiji Graubunden u Švicarskoj. Ovo je spiralni željeznički sistem koji je izgrađen na kraju prošlog stoljeća kako bi vozovima omogućili da na kratkoj udaljenosti dobiju što veći uspon. Građevina dužine 110 metara ima horizontalni radijus krivine od 70 metara i ima uzdužni nagib od sedam posto.

Brusio Viaduct (Foto: Ilustracija)
Brusio Viaduct (Foto: Ilustracija)