Ljubaznost i udobnost
0

Najbolje aviokompanije na svijetu

Sarajevo-x.com
Asiana Airlines
Let avionom za mnogo je zastrašujući a još ukoliko su stjuardese neljubazne i hrana odvratna onda let zna biti strašno užasan i naporan. No, na sreću ima aviokompanija s kojima je letjeti pravi užitak. Skytrax, agencija koja radi izvještaje i ocjenjuje aviokompanije diljem svijeta i ove godine načinila je svoju tradicionalnu listu najboljih svjetskih avioprevoznika, a prema njihovom istraživanju najbolje aviokompanije su one u Aziji, na Bliskom Istoku i u Australiji.

Brojne aviokompanije trenutno se bore s recesijom. Većina svjetskih avioprevoznika je u dugovima, a situacija se još više pogoršala nakon što su otkazivani brojni letovi zbog vulkanske prašine.

Uposlenici u mnogim aviokompanijama ne primaju redovno platu. Svjetski putnici na brojnim međunarodnim aerodromima često susreću neljubazno osoblje, a u avionu uglavnom dobiju neku odvratnu zakusku.

Međutim, ima aviokompanija čije je osoblje veoma ljubazno i koje vas uvijek dočekuje i ispraća sa širokim osmijehom. Letovi u njihovim avionima su pravo uživanje jer sjedišta su udobna, hrana ukusna, osoblje ljubazno i čine sve kako bi smirili putnika koji paniči zbog svog, možda prvog, leta.

Najbolja aviokompanija na svijetu, prema istraživanju Skytraxa, je Asiana Airlines, druga najveća aviokompanija u Južnoj Koreji. Putnici tvrde kako je pravo zadovoljstvo letjeti u njihovim avionima. Prvo što se primjeti je ljubaznost stjuardesa, zatim neodoljiv ukus korejske hrane i ono, što je možda i najavažnije, zabava za putnike tokom leta. Naime, članovi posade izvode raznorazne trikove kako bi zabavili putnike, a ta magija zaista djeluje.

Na drugom mjestu najboljih avioprevoznika na svijetu našla se kompanija Singapure Airlines i to zahvaljujući dobroj usluzi i udobnim sjedištima. Ta kompanija ima i najljubaznije članove posade, najbolje opremljenu business klasu, a prozvana je i najboljom aviokompanijom u jugoistočnoj Aziji.

Svoje mjesto među najboljima našao je i Qatar Airways koji se posljednjih godina sve više penje na tabeli najboljih aviokompanija. Visoko mjesto ove godine Qatar Airways je zauzeo većinom zbog najbolje hrane koja se služi u business klasi.

Kompanija koja je prošle godine bila na prvom mjestu avioprevoznika, Cathay Pacific iz Hong Konga, ove godine je na četvrtom mjestu. Cathay Pacific je lidersku poziciju izgubio zbog nešto lošije usluge u ekonomskoj klasi.

Na petom mjestu je Air New Zeland, kompanija koja je dobila nagradu za najboljeg avioprevoznika u Australiji.

Na listi je i Etihad Airways koji se na šestom mjestu našao zbog iznimno dobre usluge, dobre hrane, ali i zbog prvoklasne kabine.

Aviokompanija Qantas, najstariji i najveći avioprevoznik u Australiji je sedmi na listi. Inače ta kompanija bilježi stalni pad s obzirom da je 2005. i 2006. godine bila druga najbolja na svijetu, 2007. peta, a sada je sedma.

Nigdje nema bolje zabave od zabave u avionu Emiratesa. Iako je od prošle godine pala za tri mjesta ova kompanije iz Dubaija već šestu godinu zaredom dobija nagradu za najbolju zabavu tokom leta.

Bez obzira na mali broj uposlenih kompanija Thai Airways ipak je našla svoje mjesto među najboljim aviokompanijama. U čekaonici na aerodromu svi putnici mogu svirati klavir, otići na masažu, ili, pak, popiti piće u dobro opremljenom baru.

Na desetom mjestu je Malaysia Airlines, kompanija koja ima dobru uslugu i veoma ljubazno osoblje u ekonomskoj klasi.