Putovanja
647

Melbourne je najbolji grad za život, na drugom mjestu je Beč

Klix.ba
Melbourne
Melbourne
Melbourne je najbolji grad za život na svijetu već šestu godinu zaredom, prema globalnom istraživanju ekonomista koje obuhvata najbolja mjesta za život.

U prvih top pet posljednjih godina stanje se ne mijenja, iza Melbourna slijede Beč, Vancouver i Toronto, a Adelaide i Calgary u Kanadi dijele peto mjesto.

Gradonačelnik Melbournea Robert Doyle proslavio je plasman i kazao: "Ne mogu dočekati da nazovem gradonačelnika Vancouvera Gregora Robertsona“.

Vancouver je bio grad broj jedan za najbolji život u svijetu, dok titulu 2011. godine nije preuzeo Melbourne, prenosi Guardian.

Sydney je pao četiri mjesta u odnosu na 2015. godinu i sada je na 11. i to "zahvaljujući pojačanim prijetnjama terorizma".

Svaki grad u pojedinačnim kategorijama dobiva bodove od 1 do 100, pri čemu 100 bodova označava idealne životne uvjete, a 1 potpuno neprihvatljive. Na dnu ljestvice se nalaze iranski Teheran, kamerunska Douala i sirijski Damask, prvenstveno zahvaljujući građanskim nemirnima i ratnim sukobima.

Melbourne je zadržao prvo mjesto na osnovu rezultata koji se tiču pet širokih kategorija - stabilnost grada (95 bodova), zdravstvo (100 bodova), kultura i okoliš (95,1 bod), obrazovanje (100 bodova) i infrastruktura (100 bodova).