Počela turistička sezona
63

Ljeto je stiglo na panonska jezera: Građani uživaju u suncu i kupanju u slanoj laguni

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
S konačnim dolaskom temperatura zraka iznad 20 stepeni i stabilizacijom vremenskih prilika, u Tuzlanskom kantonu danas je zvanično počela turistička sezona. Ovaj ponedjeljak brojni Tuzlaci su odlučili iskoristiti i za posjetu panonskim jezerima.

Uz ostatak kantona ljetna turistička sezona danas je zvanično počela i u kompleksu panonskih jezera, a kroz ulazne kapije prolaze brojni građani, u želji za konačnim uživanjem u suncu i ljetnim temperaturama zraka.

"Svečano otvaranje smo planirali ranije, ali veoma loše vremenske prilike su nam to pokvarile. Sezona je krenula jučer u pravom smislu te riječi, a poremećena lista događanja će početi sa velikim koncertom regionalne zvijezde Gibonnijem 24. juna. Pored toga za naše posjetitelje smo pripremili izuzetno sadržajan program koji ćemo realizirarti u narednom periodu", kazao je direktor Javnog komunalnog preduzeća Pannonica Maid Porobić.

Loše vremenske prilike utjecale su svakako i na prihodovnu stranu Pannonice, međutim menadžment se nada da će to biti ispravljeno u nadolazećem periodu.

"Bitno je da smo uspjeli zaposliti više od 100 novih radnika, obezbijediti službe spašavanja, nadzora i pomoći našim gostima te sve one administrativne stvari koje su bitne u sistemu kao što je Pannonica. Naš je plan da nas ove godine posjeti blizu 400 hiljada gostiju, a vrijeme će biti faktor koji će to omogućiti ili ne. Mi se nadamo pozitivnom rezultatu", dodao je Porobić.

Turistička zajednica Tuzle također u ovoj sezoni priprema bogat program za sve goste koji dođu u ovaj grad, ali i za lokalno stanovništvo.

"Tuzla je grad koji ima šta da ponudi i pokaže te zaista slovimo kao jedinstvena turistička destinacija. U kontinuitetu se trudimo osmišljavati nove manifestacije te da radimo na obogaćivanju sadržaja", izjavila je direktorica Turističke zajednice Tuzle Amra Jagnjac.

Ova sezona posebno je značajna za Tuzlu jer se u njoj obilježava 20 godina od otvaranja prvog panonskog jezera. Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić ističe da su panonska jezera ključni generator razvoja turizma u cijelom kantonu.

"Panonska jezera su do kraja prošle godine generisala više od pet i po miliona posjetitelja u naš grad i kanton, ovo je značajna destinacija, a program koji je osmišljen za ovu godinu je izuzetno bogat. Sve radimo kako bismo građanima napravili što ugodniji ambijent za život", poručio je Lugavić.

Iz Turističke zajednice Tuzlanskog kantona navode da gosti pored panonskih jezera trebaju posjetiti i brojne druge destinacije, među kojima su Srebrenik, Gradačac, Gračanica, ali i Sniježnica. Tu je također i planina Konjuh te Majevica, koje bilježe sve veći broj posjetitelja.