Putovanja
0

Krasnokamianka: Bunker koji je skrivao sovjetski nuklearni arsenal

Klix.ba
Ruski fotograf i urbani istraživač Sam Namos otputovao je u grad Krasnokamianka na Krimu (Ukrajina) kako bi snimio podzemni sovjetski bunker u kojem se nekada čuvao nuklearni arsenal. Rezultat su jezive fotografije napuštenog bunkera, prepuštenog raspadanju.

Većina napuštenih zgrada raspada se pod uticajem vremenskih nepogoda koje im nanose nepopravljivu štetu. Iako je veliki broj građevina u podzemnom bunkeru ostao netaknut, čitavo mjesto pokazuje znake teških oštećenja i zapuštenosti.

Bunker je izgrađen 1950., nakon Drugog svjetskog rata, kada je Sovjetskom savez postavio nuklearno oružje za svoj prioritet. Vrata bunkera kamuflirana su kako bi se stopila s planinskim terenom.

"Sviđa mi se učiti o historiji nekog mjesta, a zatim ga posjetiti. Veoma me zanimaju bunkeri i skloništa koji su preživjeli Hladni rat", rekao je Namos, moskovski fotograf koji se specijalizirao za stare vojne lokacije.

Tuneli i kanali unutar ukrajinskog bunkera protežu se više od tri kilometra, a tu su i šine kojima su vagoni sa oružjem išli do skladišta. Sada su tuneli ispunjeni otpadom, dok je metal iz nekih dijelova pokraden.

Bunker je razmontiran 1996., kada se Ukrajina odrekla nuklearne moći. Iako je bunker napušten, jedan njegov dio, koji pripada ukrajinskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, koristi se za skladištenje municije.