Putovanja
0

Kinezi grade podvodni muzej za očuvanje 800 godina stare olupine broda

Sarajevo-x.com
Kinezi su odlučili izgraditi gigantski podvodni muzej, inače prvi muzej takve vrste, kako bi sačuvali i ljudima predstavili potopljeni brod star više od 800 godina, kao i njegova sačuvana blaga.

Arheolozi smatraju kako je ovaj brod najveće „podvodno“ otkriće Kine. Brod se nalazi ispod 24 metra vode i dva metra pijeska i zemlje. Vlada pokrajine Guandong odlučila je dodijeliti 14 miliona eura za izgradnju podvodnog muzeja koji će se sastojati iz pet prostorija, a kako bi uspjeli sačuvati osam stoljeća staru olupinu broda.

„Procijenili smo da se na brodu nalazi od 60.000 do 80.000 vrijednih predmeta. Arheolozi su samo iz jedne manje sobe na brodu izvadili više od 6.000 vrijednih predmeta.“, izjavio je direktor arheološkog instituta u Guandongu, Wei Jun.

Naučnici smatraju da bi izlaganje broda zraku moglo dovesti do njegovog raspadanja, tako da su odlučili smjestiti ga u čelični kontejner i tako prebaciti u muzej. Očekuje se da će svi radovi na muzeju biti gotovi do sredine sljedeće godine.

„S obzirom da se brod i njegovo blago već toliko vremena nalaze pod vodom i da su se adaptirali na takvo okruženje, najbolje je da tamo i ostanu.“, izjavio je Wei Jun.