Putovanja
33

Kako provesti samo tri dana u Istanbulu, a vidjeti što više

Sarajevo-x.com
Grad toliko različit od svih drugih, Istanbul, proteže se na dva kontinenta, a sa sobom nosi dvije historije i dva indentiteta. Sa svojih 12 do 16 miliona stanovnika mjesto je koje bi se moglo istraživati godinama, ali ukoliko imate na raspolaganju samo tri dana, evo šta ne biste smjeli propustiti u tom egzotičnom kulturnom epicentru.

Dan 1

Nakon slijetanja na aerodrom Atatürk uhvatite taksi do dijela grada koji se zove Sultanahmet, što će vas koštati oko 30 turskih lira (jedna lira je otprilike jedna konvertibilna marka). Turistima je najkorisnije odsjesti upravo u tom dijelu grada.

Potom uživajte u Bosforu dok posjećujete veliku Plavu džamiju, Hipodrom i veličanstvenu Aja Sofiju sa svojih 30 miliona zlatnih mozaika. Odmah prekoputa je i bazilika Cistern, u kojoj je sniman film o Jamesu Bondu "From Russia with Love".

Unutrašnjost Aja Sofije
Unutrašnjost Aja Sofije
Potom prošetajte do poznate istanbulske pijace Kapali čaršije, u kojoj se lako možete izgubiti među ćilimima, nakitom, maramama i svilom koja se tu prodaje.

Kako u Sultanahmetu nema puno kafića, navečer skoknite preko mosta do Taksima, dijela grada koji predstavlja srce noćnog života Istanbula, te se uputite direktno u sokak Nevizade, usku ulicu punu barova i mehana, gdje služe tradicionalna jela, ribu i puštaju tursku muziku uživo. Naručite bocu rakije, eventualno je pomiješajte sa vodom i uživajte u ugođaju do ranih jutarnjih sati.

Kapali čaršija
Kapali čaršija

Dan 2

Nakon klasičnog turskog doručka sa sirom, maslinama, paradajzom i svježim hljebom, prošetajte niz brdo prema dijelu grada nazvanom Eminönü. Tu se nalazi Egipatski bazar - manja verzija Kapali čaršije, u kojoj se ugalvnom prodaju začini. Također je specijalizovano mjesto za prodaju raznih vrsta lokuma, turskih specijaliteta koje možete probati i besplatno. Tu je popularna i "turska viagra" koja nosi slogan "Pet puta u toku noći".

Nakon toga možete sjesti na brod i provozati se po Bosforu dok posmatrate grad sa druge strane. Potom je poželjno da vidite i Istiklal Caddesi ulicu koja predstavlja pješačku zonu prepunu restorana, kafića, prodavnica i klubova, te naravno šetača.

U Istanbulu je jedini sport koji se cijeni fudbal. Ako ne želite plaćati za gledanje utakmice uživo na stadionu, onda sjedite u neki od kafića sa TV-om i navijajte za svoj omiljeni klub u litre Efesa, najpopularnijeg turskog piva.

Dan 3

Nakon burna dva dana provedena u hodanju, trećeg se opustite u turkoj banji u Čemberlitaš hamamu, a potom odmorni pogledajte šta ima u susjednom Karakoyu pa sve do Tophane, gdje morate probati turski čaj (posebno onaj od jabuke) i nargilu u ljetnim baštama poredanim jedna do druge.

Kako dolazi kraj dana posjetite Balans ili Reinu, popularne noćne klubove.

Ono što ćete sigurno primijetiti je da vas u Istanbulu ispred mnogih restorana i kafića pozivaju unutra, neumorno vam diktirajući ponudu. Oglušite se o njih ukoliko nemate namjeru po cijeli dan sjediti, jesti i piti.

Iako je Istanbul evropski grad, pripazite na odijevanje, jer vam na pojedina mjesta neće biti dozvoljen ulazak ukoliko pokazujete golotinju.