Prirodni fenomen
17

Jeste li čuli za Lokrum? Otok u blizini Dubrovnika s kojeg ne smijete ništa ponijeti

L. R.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Otok Lokrum koji se nalazi samo 10 minuta vožnje brodom od Dubrovnika, a slovi za jednu od najljepših destinacija u regionu, za posjetioce je otvoren od aprila do novembra.

Prvi put se spominje 1023. godine kao mjesto utemeljenja benediktinske opatije i samostana. Za njega se nižu brojne legende, a najpoznatija je ona da ne smijete ništa ponijeti s ovog otoka, jer će to donijeti nesreću novom vlasniku.

Samim time što je posebni rezervat šumske vegetacije, on se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Na njemu nije dopušteno uništavati ili bilo šta ugrožavati, što se odnosi na zabranu bacanje smeća, dovođenja kućnih ljubimaca ili paljenja vatre. Pušenje nije dopušteno, a jedine osobe koje smiju prenoćiti na Lokrumu su čuvari.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Otok se sastoji od zelenih površina, ali debelih slojeva stijena od vapnenca i dolomita. Krije nevjerovatne prirodne fenomene, a na otoku je moguće sresti i neke životinje. Jedan od zaštitnih znakova su svakako predivni paunovi koji se šetaju u blizini posjetioca.

Osim toga, otok Lokrum posebno se ističe po geološkom fenomenu tzv. mrtvom moru, koje je zapravo slano jezero. Jezero se nalazi se na istočnom dijelu ovog otoka I služi kao kupalište. Nastalo je godinama unazad kada se u stijenama stvorilo erozijsko udubljenje koje se potom ispunilo vodom.

Zbog svoje nevjerovatne ljepote i plodnog tla, ovaj otok je pogodovao razvoju biljnog i životinjskog svijeta, a zbog svoje tople klime i svijetle boje mora, mnogi ga upoređuju s Bahamima.