Putovanja
0

Jason Lewis: Nakon 13 godina uspio sam obići cijeli svijet!

Sarajevo-x.com
Avanturista Jason Lewis u subotu je stigao u Greenwich i tako okončao 13 godina dugo putovanje oko svijeta koristeći se isključivo snagom vlastitog tijela. Neustrašivi 40-godišnjak je prešao posljednju dionicu svog 74.030 km dugog putovanja okrećući pedale u 7,9 metara dugom čamcu nazvanom Moksha na rijeci Temzi.

Posljednja dionica koja je vodila do Londona uslijedila je nakon 3.000 km duge vožnje biciklom od Turske, preko Bugarske, Rumunije, Austrije i Njemačke, pa sve do Oostenda u Belgiji gdje ga je čekao brod Moksha.

Tokom neobičnog putovanja Lewis se uspio prevrnuti usred Sjevernog Atlantika, slomiti obje noge, bježati od krokodila u Australiji, a u Egiptu je čak bio uhapšen pod sumnjom da je špijun te mu je prijetila zatvorska kazna od 40 godina.

Zarasle brade i iscrpljenog izgleda Lewis je vidno uzbuđen uspio preći preko linije nultog meridijana koji prolazi kroz Kraljevsku opservatoriju u Greenwichu, noseći čamac uz pomoć prisutnih obožavatelja i navijanje mnogobrojne publike.

Na zahtjevno putovanje Lewis je krenuo u julu 1994. godine sa krajnje točke Europe (Portugal). Put je podijeljen u 16 dionica koje je Lewis prelazio planinareći, veslajući kajak i naravno pješaćeći.

"Osjećam se fantastično. Prešao sam liniju i zaledio sam se, te počeo plakati kao beba. Sve što sam radio u posljednjih 13 godina bilo je na neki način povezano sa ovim putovanjem i sutra će sve to nestati", kazao je Lewis novinarima.

Dobrodošlicu hrabrom avanturisti lično je poželio i rođak britanske kraljice Elizabete II, Vojvoda od Gloucestera, koji je ujedno bio i pokrovitelj ove avanture poznate kao Expedition 360.

Lewis je dva puta u čamcu Moksha prešao Engleski kanal, Sjeverni Atlantik, Pacifik te dijelove Indijskog oceana.

Na pitanje novinara AFP-a o najtežim trenucima koje je doživio tokom ovog putovanja, Lewis je svakako spomenuo lom obje noge nakon što ga je pregazio auto dok je prolazio kroz SAD-a na rolama. Doktori su mu čak u jednom trenutku rekli kako postoji rizik od amputacije njegove lijeve noge.

Jason Lewis se prvobitno na ovo putovanje uputio sa začetnikom ekspedicije Steveom Smithom, ali je Smith napustio ekspediciju 1998. godine na Havajima, jer je imao druge planove.