Oduševljen ambijentom
169

Hrvatski pustolov Kristijan Iličić u posjeti Hercegovini, obišao pećinu Vjetrenicu

N. O.
Kristijan Iličić sa djevojkom u Vjetrenici (Foto: Facebook)
Kristijan Iličić sa djevojkom u Vjetrenici (Foto: Facebook)
Kristijan Iličić, hrvatski je travel bloger, koji je nakon brojnih svjetskih destinacija i nedavnog putovanja u Jemen, odlučio posjetiti i jug naše zemlje - tačnije pećinu Vjetrenicu koja se nalazi na zapadnoj ivici Popova polja, u općini Ravno, a na Facebooku je podijelio svoje oduševljenje ambijentom.

Iličić je posebnu pažnju privukao prošlomjesečnim putovanjem u kopneni dio Jemena, što je predstavljalo znatan izazov s obzirom da u nekim dijelovima države vlada rat, a drugi su pod kontrolom Al Kaide.

Nakon tog putovanja, travel bloger je odmarao u Hrvatskoj, nakon čega je posjetio i Crnu Goru, a poslije čega je uslijedila i posjeta Hercegovini odnosno Vjetrenici.

"Odlučili smo iz Dubrovnika skočiti na jedan dnevni izlet i posjetiti pećinu Vjetrenicu. Vjetrenica je najveća i najpoznatija pećina u Bosni i Hercegovini i zaštićeni spomenik prirode", kazao je Kristijan u opisu jedne od fotografija.

"Speleološke posebnosti ove jedinstvene pećine su magična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga, te bogat hidrografski svijet s brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i na desetke manjih periodičnih tokova koji teku raznim smjerovima, a ne treba zaboraviti ni pojavu snažnog vjetra na ulazu kao i osjetno strujanje zraka na nekoliko mjesta u unutrašnjosti, čestu pojavu magle u dijelovima Absolonova kanala, kao i davna urušavanja stropova divovskih razmjera", napisao je Iličić.

Također, kazao je kako je posjetio veliki broj pećina u Aziji, Africi, Južnoj Americi, kao i najveću na svijetu koja se nalazi u Kentuckyu u SAD-u, ali da je Vjetrenica "baš posebna jer na ulazu puše snažan 'vjetar' koji ga je skoro otpuhao".

Objavio je i video koji prikazuje njega i njegovu djevojku kako se bore sa "vjetrom" koji predstavlja fizikalnu pojavu strujanja zraka, kojom se nastoje izjednačiti stalna unutrašnja i promjenljiva vanjska temperatura zraka.

"Do sada nije duže mjerena brzina vjetra, ali povremena mjerenja govore da se radi o brzini do 10 m/s, premda postoji zapisano da je dostizao i 13 m/s", kazao je Kristijan.

Na svom Instagram profilu podijelio je nekoliko storya koji su detaljno pratili obilazak pećine, a po završetku ture pohvalio se kako je dobio i knjigu o Vjetrenici.