Anketa
34

Francuzi su najnekulturniji prema turistima

Klix.ba
Stranica za putnike Skyscanner je uradila anketu o tome koja nacija je najnekulturnija prema turistima, a nimalo laskava titula je pripala Francuzima. Anketirano je više od 1.200 ljudi iz cijelog svijeta, odmah nakon Francuza na drugom mjestu su se našli Rusi, a zatim i Britanci.

Na četvrtom mjestu je Njemačka, a Sjedinjene Američke Države su na sedmom mjestu, jedno mjesto ispred Kine, prenosi agencija Associated Press.

Međutim, mnogi tvrde da se kulturološke razlike ne mogu smatrati nekulturom, činjenica je da nešto što je jednoj naciji neshvatljivo i nepristojno, druga radi kao nešto sasvim normalno, i obrnuto.

Menadžerica za rusko tržište u Skyscanneru Tatiana Danilova tvrdi da naprimjer u ruskom jeziku ne postoji toliko kulturnih upadica kao u engleskom, pa kada se prevede nešto sa ruskog na engleski, izgleda kao da su Rusi nekulturni.

"Mi smo baš iznenađeni što vidimo da je Rusija na drugom mjestu. Također, recimo Parižani mogu biti jednostavno umorni od toga da ih pet puta na dan pitaju pravac ka Ajfelovoj kuli, dok su Francuzi u nekim drugim mjestima veoma prijatni", dodao je urednik Skyscannera, Sam Baldwin.

Kao najprijatnije nacije, prema mišljenju turista, su izglasani Filipinci i Brazilci.