Putovanja
42

Dubai ne prestaje oduševljavati: Uskoro novi parkovi i safari s 1.000 životinja

Klix.ba
Veliki broj parkova trenutno je u fazi izgradnje u Dubaiju i očekuje se da će se za dvije godine poboljšati vanjski izgled ovoga grada i unijeti više zelenila. Jedan od parkova je Palms park (Park palmi) koji će biti napravljen u obliku palmi - simbola lokalnog drveta Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Park palmi
Park palmi

Park je smješten u Al Aweeru i prostirat će se na površini od 10,8 hektara. U njemu će biti 1.400 palmi. Također, usjevi od 300 različitih vrsta datula bit će u prodaji, a ostaci od palmi koristit će se za izradu rukotvorina povezanih sa lokalnim naslijeđem.

Izgradnja parka koštat će oko pet miliona eura, a očekuje se da će biti završen 2016. godine.

Centar za močvare
Centar za močvare

Još jedan čin slavlja prirode je izgradnja Centra za močvare. Ras Al Khor Sanctuary će biti nadograđen i postati objekat za umjetnost. Posmatrači ptica posebno vole ovo mjesto jer imaju osjećaj kao da su daleko od buke i grada iako uopće nisu udaljeni od Downtown Dubaija. Novi centar bit će napravljen u obliku školjke i sadržavat će muzej i centar za posjetioce.

Tu je i novi Quran park koji bi se trebao uskoro otvoriti. Nova atrakcija nalazi se u Al Warqaau i njena svrha je educirati o svetoj knjizi i njenim čudima, a bit prikazane sve biljke koje spominju u Kur'anu i koje su dostupne u UAE. To znači da će od 54 vrste u parku biti 35, dok će njih 15 biti uzgajano u staklenicima.

Dubai će dobiti i dva nova parka - Dubai Safari i Crocodile Park. Dubai Safari bit će zamjena za Dubai Zoo i u njemu će biti 1.000 životinja. Crocodile Park će biti novo mjesto za život reptila. Osim što će udomiti životinje, ovaj park će nuditi istraživanje i edukaciju o reptilima na terenu.