lifestyle
63

Prvi kamp orijentalnog plesa u našoj zemlji

Klix.ba
Aleksandra Tešanović
Orijentalni ples pored toga što je izuzetna umjetnička forma čini i jedan od najpopularnijih vidova rekreacije diljem svijeta. Globalna popularizacija ovoga plesa nije mogla zaobići ni našu zemlju te danas možemo pričati o velikom broju žena koje se ovom vrstom plesa bave rekreativno, ali i profesionalno.

Blagodeti koje sa sobom ovaj ples nosi su mnogobrojne i ono što je najbitnije da se apsolutno svi mogu baviti istim bez obzira na građu i godine te se na zapadu često prepisuje pacijentima kao vrsta terapije.

Bosanskohercegovački Belly Dance kamp je ideja koja je potekla od tri plesna studija; Nour iz Zenice, Oriana&Oria iz Banje Luke i Pop Lock iz Tuzle. Iako često surađuju i podržavaju jedni druge, ovoga puta su otišli korak dalje i odlučili da na jednom mjestu u tri dana prirede jedno fantastično plesno iskustvo ne samo svojim članovima, nego i svim ljubiteljima ove vrste umjetnosti.

Zadnjih desetak godina orijentalni ples u našoj zemlji je u konstantnom razvoju i svakodnevno raste interesovanje za ovim vidom umjetnosti. Spomenuti plesni studiji su doprinijeli njegovoj popularizaciji ostvarivši ne samo regionalni nego i internacionalni uspjeh kroz osvojene mnogobrojne prestižne nagrade te suradnjom sa nekim od najvećih imena orijentalnog plesa današnjice.

Cilj je širenje ove plesne zajednice u našoj zemlji kao i promocija ove vrste umjetnosti. U tri dana učesnici kampa će imati priliku da u predivnom ambijentu etno sela Čardaci učestvuju u četiri radionice koje će voditi Amra Smajić, Aleksandra Tešanović i Lejla Mehmedović, osnivači i instruktori spomenutih plesnih studija zajedno sa kolegom Vjekoslavom Didovićem. Iako totalno različiti po stilu i izražaju, 14 sati radionica sa ovim instruktorima činit će jednu savršenu cjelinu. Biti će obuhvaćen dosta širok spektar stilova orijentalnog plesa od folklornih preko modernih pa sve do fusiona. U sklopu kampa će biti i radionica scenskog šminkanja koju će voditi Biljana Ninić profesionalni vizažist sa ogromnim iskustvom na tom polju. Učesnici će pored učenja i usavršavanja plesnih vještina imati priliku i da pokažu svoje umijeće na Gala Showu koji će biti organizovan u sklopu kampa.

Želja organizatora je da kroz učenje, ples i razmjenu iskustava učvrste ovu plesnu zajednicu u našoj zemlji te zajedno nastave nizati uspjehe na svjetskom nivou.