lifestyle
0

Pronađena poruka u boci stara 60 godina

Klix.ba
Na udaljenoj švedskoj plaži pronađena je poruka u boci koju je najvjerovatnije u more bacio neko od estonskih izbjeglica koje su bježale od nacista još prije 60 godina.

Jedan od turista, Švicarac Thorsten Schwarz pronašao je bocu u utorak izvan Oxeloesunda, 55 milja južno od Stockholma. Prema njegovim riječima poruku je napisala na engleskom jeziku Maja Westerman, izbjeglica iz Estonije, 1943. godine, kada su nacisti okupirali Estoniju.

U pismu piše da su Maja i njena sestra došle godinu dana ranije na mali švedski otok Gotska Sandoen. "Još uvijek sanjamo naš dom. Da li je rat konačno završen? Nadamo se skorom miru i prijateljstvu. Bila bih jako zahvalna kad bih mogla ponovo vidjeti svoju porodicu." – napisala je Maja.

Oko 2.000 izbjeglica iz 3 baltičke zemlje, većinom sa estonskih otoka Saarema i Kaerdla dobili su azil za vrijeme rata na ostrvu Gotska Sandoen.

"Ovo pismo je zaista dirljivo. Zamislite da je Maja Westerman živa i da ju je moguće pronaći?” – izjavio je Schwarz. On će pokušati pronaći autoricu ovog pisma preko Interneta i utvrditi da li je to zaista njeno pismo.