Humanitarna akcija
550

Predstavnici Udruženja "Marathon" trče prestižni Londonski maraton

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnici Udruženja "Marathon" Sarajevo će u aprilu ove godine nastupiti na prestižnom Londonskom maratonu te učestvovati u humanitarnoj akciji za pomoć građanima Velike Britanije.

Početkom 2019. godine na adresu Udruženja "Marathon" Sarajevo stigla je pozivnica za učešće od strane organizatorske ekipe Londonskog maratona. Ova, u svijetu trčanja, prestižna pozivnica članovima Udruženja "Marathon" došla je kao kruna i prepoznavanje višegodišnje uloge u promociji i omasovljavanju trčanja u Bosni i Hercegovini, ali prije svega kao nagrada za sve ostvarene rezultate Udruženja "Marathon".

Prilikom dodjeljivanja pozivnice, posebno su prepoznate sljedeće oblasti djelovanja Udruženja "Marathon Sarajevo": promocija zdravih načina života, sve aktivnosti društveno-odgovornog karaktera, jačanje turizma, te osnaživanje i uključivanje mladih u aktivnosti Udruženja “Marathon” Sarajevo.

Imajući u vidu činjenicu da Londonski maraton spada u šest najpoznatijih maratona na svijetu (World Marathon Majors), ovaj nastup ima i posebnu historijsku važnost jer nijedna organizacija iz Bosne i Hercegovine nikada nije dobila brojeve za trku i pozivnicu da pošalje svoje predstavnike na Londonski maraton, koji će se ove godine održati 28. aprila. Na Londonski maraton se inače prijavljuje putem lutrije preko pola miliona trkača iz cijelog svijeta a samo nekoliko hiljada startnih brojeva se proda tom prilikom. Ostatak se čuva za sponzore, te u humanitarne i druge svrhe.

Ispred udruženja Marathon u Londonu će nastupiti članovi uprave, Erol Mujanović i Tomislav Cvitanušić. Njih oba će biti dio B.E.A.R.S tima a njihov nastup će imati humanitarni karakter i zadatak da pomogne u namicanju sredstava za ovu Britansku asocijaciju. Osnovni cilj ove dobrotvorne organizacije je pružanje napredne, hitne medicinske pomoći osobama sa ozbiljnim ozljedama ili oboljenjima. Organizacija obučava ljekare i bolničare volontere, kako bi spasili živote i pružili predbolničku medicinsku pomoć pacijentima u životnoj opasnosti, na području Essex-a i Herfordshire-a. Više informacija o dobrotvornoj kampanji kojom će članovi uprave Udruženja Marathon Sarajevo doprinijeti radu asocijacije B.E.A.R.S dostupno je ovdje (https://www.justgiving.com/fundraising/erolandtomo).

Tim povodom, Tomislav Cvitanušić, član uprave Udruženja „Marathon“ je izjavio:

"Nakon što smo ispred udruženja “Marathon” Sarajevo učestvovali na najvećim svjetskim maratonima poput New Yorka, Berlina i Bostonskog maratona, velika je čast i zadovoljstvo stati na start prestižnog Londonskog maratona. Osim što ćemo imati priliku da promoviramo Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu na jedan lijep i sportski način, još je veće zadovoljstvo što ćemo učestvovati u humanitarnim aktivnostima kojima se direktno pomažu građani Velike Britanije. Imajući u vidu koliko je Velika Britanija pomagala Bosnu i Hercegovinu u novijoj povijesti, zadovoljstvo je tim veće što ćemo se građanima Velike Britanije, bar na simboličan način, odužiti i pokazati zahvalnost".

"Dio organizatorskog tima Londonskog maratona smo upoznali u Libanu, na Beirut maratonu proteklih godina, i kada smo im objasnili naše metode, viziju, pristup i dosadašnje rezultate, veoma im se svidjelo ,jer to nisu očekivali u Bosni i Hercegovini. Kao predstavnik Udruženja 'Marathon', i kao građanin Bosne i Hercegovine, sretan sam i ponosan što ću imati priliku trčati ovaj prestižni maraton na kojem je gotovo nemoguće dobiti učešće, a ponajviše jer ćemo finansijski pomoći jednu važnu dobrotvornu organizaciju u Velikoj Britaniji. Takođe, priliku ćemo, kao i svaki put do sada, iskoristiti da naučimo nešto novo u ovoj industriji koja se iz godine u godinu veoma brzo mijenja. To će nam dozvoliti da uvedemo nova poboljšanja na našem Sarajevo Sberbank polumaratonu u septembru i da ponovo oduševimo učesnike kao što je to bio slučaj i prošle godine", rekao je Erol Mujanović, direktor udruženja "Marathon" Sarajevo.