lifestyle
60

Postanite noćni ekspert: Učite nove jezike i prestanite pušiti dok spavate

Klix.ba
Više ne morate osjećati grižnju savjesti kada spavate duže vikendom jer su nove studije pokazale kako tokom spavanja mnogo toga mogu naučiti.

Stručnjaci tvrde da u snu možete naučiti novi jezik, prestati pušiti i naučiti mnogo toga.

Naučite novi jezik Univerzitet u Cirihu proveo je istraživanje na studentima Njemačkog jezika. Jedna grupa je slušala nove riječi dok je spavala, dok je druga grupa slušala riječi u budnom stanju. Ujutro su testirani i rezultati su pokazali da je grupa koja je spavala zapamtila njemačke riječi bolje od grupe koja je bila budna. "Bitno je istaći da ovo funkcioniše samo za riječi koje ste čuli ranije", rekao je Thomas Schreiner, vođa studije.

Naučite svirati Istraživanje sprovedeno 2012. godine na Univerzitetu u Illinoisu pokazalo je da eksterna simulacija tokom spavanja može pomoći u razvoju složenih vještina kao što je sviranje. Ispitanicima su puštali dvije pjesme koje su vježbali na instrumentu prije spavanja, a tokom spavanja su im ponovo puštali te pjesme. Kada su se probudili pravili su manje grešaka.

Prestanite pušiti Korištenje čula mirisa je ključno za osobe koje žele prestati pušiti. U studiji je učestvovalo 66 osoba koje su željele prestati pušiti. Dok su spavale izložene su mirisu cigareta i jaja naizmjenično. Iako nisu zapamtili mirise, sljedeće jutro učesnici su kazali da su smanjili pušenje za 30 posto u toj sedmici.