lifestyle
7

Porođena beba koja je preživjela tri mjeseca u utrobi preminule majke

Klix.ba
Beba koja je bila 15 sedmica stara kada su njenu majku proglasili mrtvom, jer joj je mozak ostao bez funkcije, porođena je carskim rezom u 27. sedmici, nakon što su je ljekari održavali u životu uz pomoć aprata.

Mađarski ljekari koji su porodili bebu kazali su da postoje samo tri ovakva slučaja na svijetu. Porodica je zamolila za privatnost i nisu željeli govoriti o spolu djeteta niti davati više informacija.

Dijete je rođeno tri mjeseca nakon što je 31-godišnja majka doživjela moždani udar. Kada je dovezena u bolnicu utvrđeno je da je njen mozak "mrtav". Držali su je na aparatima jer su ultrazvučnim pregledom utvrdili da se beba miče. Aparati koji su je održavali u životu ugašeni su dva dana nakon porođaja.

"Prva dva dana smo se borili da sačuvamo majku, ali njena cirkulacija i funkcije su prestali. Drugi dan pregleda shvatili smo da je beba živa i da udara u majčinom stomaku", rekla je liječnica Bela Fulesdi.

Tokom tri mjeseca bebin otac, nana i djed su dolazili u bolnicu, mazili stomak majke i pričali s bebom. Korištena je i muzička terapija kako bi se fetus stimulirao. Ljekari su se borili s velikim brojem infekcija kod majke i morali su je okretati kako ne bi dobila rane.

Iako su se ljekari nadali da će bebu držati u stomaku što duže, u 27. sedmici ženina cirkulacija je postala nestabilna i ljekari su odlučili izvaditi bebu jer je utroba bila nesigurna za nju.

"Nije nam namjera bila samo uraditi porođaj, već poroditi zdravo dijete", rekla je dr. Csilla Molnar.

Beba je bila teška 500 grama kada je rođena i bila je priključena na aparat za disanje.

"Kada je rođena to je bilo čudo, beba je odmah zaplakala, udarala i bilo je to nešto nezaboravno za sve nas koji smo učestvovali u ovoj operaciji", rekla je dr. Molnar.

Beba je otpuštena iz bolnice prošlog mjeseca, no ljekari nisu željeli govoriti o ovoj operaciji dok nisu bili sigurni da će beba preživjeti.

Beba je dobrog zdravstvenog stanja i odlično napreduje.