Zbog klimatskih promjena
0

Porodice treba ograničiti na dvoje djece

Sarajevo-x.com
Svjetska populacija se povećava iz dana u dan i svaka nova beba ima manje šansi da živi u zdravom svijetu od one prethodne. Zato doktori sugerišu da treba razmisliti o posljedicama koje donose velike porodice.

U magazinu British Medical Journal objavljeno je da bi se roditelji trebali zaustaviti na dvoje djece kako bi spriječili pogoršavanje klimatskih uslova na Zemlji.

Investiranje u kontracepciju zato je veoma bitno, ističu oni.

John Guillebaud, penzionisani profesor koji se bavi istraživanjem planiranja porodice i reproduktivnim zdravljem te njegov kolega, doktor Pip Hayes pišu: "Neplanirana trudnoća, posebno kod tinejdžerki, veliki je problem za planetu, jednako kao i individualni.

Roditeljima bi trebalo sugerisati da se zaustave na dvoje djece, ili, ako ništa drugo, da se odluče za jedno manje od broja djece koji su prvobitno planirali. To je najjednostavniji i najveći doprinos koji svako može učiniti da naša planeta bude prikladna za življenje i našim unucima."

Ipak, britanski doktori ističu da ne treba vršiti pritisak na ljude, već im omogućiti dobru informisanost pa da i sami uvide značaj kontracepcije za svakoga. Smanjenje broja djece treba pratiti i smanjenje zagađenja koja proizvode automobili i tvornice.

Smatra se da bi bilo dovoljno uvesti ove mjere u Indiji i Kini i već bi se situacija značajno promijenila, prenosi Telegraph.

Kao pozitivan primjer navode slučaj Irana gdje je porodica smanjena sa prosječnih 5,5 na dvoje djece, nakon savjetovanja parova prije stupanja u brak o planiranju porodice i kontracepciji.