lifestyle
85

Polarizovane sunčane naočale: Brinete li o zdravlju svojih očiju?

Klix.ba
Sunčane naočale ne bi trebalo da budu samo atraktivan modni dodatak. One su i nezaobilazan faktor u zaštiti oka, a samim tim i zdravlja.
Izumitelj polarizovanih leća
Izumitelj polarizovanih leća

Kvalitetne sunčane naočale i naočalne leće štite oči od štetnih UV zračenja.

Sunčane naočale sa polarizovanim staklima su već godinama popularne među nautičarima i profesionalnim ribarima koji imaju potrebu za smanjenjem reflektujućeg odsjaja sa površine vode koja ih okružuje.

Polaroid, prvi svjetski polarizacijski materijal za komercijalnu upotrebu, izumio je Edwin Land davne 1929. godine, a kompaniju Polaroid osnovao je osam godina kasnije. Sada kada su mnogi drugi koji provode vrijeme na otvorenom otkrili prednosti polarizovanih leća, interes za ovu vrstu naočala se značajno povećao.

Kada se svjetlost odražava od pojedine površine, poput vode, ceste, metala, snijega ili čak pijeska, njeni valovi su najčešće najsnažniji u jednom konkretnom smjeru - vodoravno, okomito ili dijagonalno. Tu pojavu nazivamo polarizacija. Refleksija sunčeve svjetlosti od površine najčešće ide u vodoravnom smjeru, te na taj način intenzivno udara u oči promatrača i stvara odsjaj. Većina polarizovanih leća u naočalama je laminirana tankim okomitim trakicama koje propuštaju samo vertikalnu svjetlost. Odsjaj se tako eliminira, jer vodoravna svjetlost ne može proći okomiti filter.

Naočale sa polarizovanim lećama štite od UV zračenja, te pri tome omogućavaju čišću sliku i manje napora za oči. Znatnu korist od ovakvih naočala imaju vozači, imajući u vidu da ove vrste naočala smanjuju odsjaje sa površina kao što je hauba na automobilu ili cesta. Odlične su za boravak na planinama, tokom porodičnih izleta i putovanja, vožnje biciklom ili trčanja, kao i za obične svakodnevne aktivnosti pri kojima odsjaj zna biti zaista naporan. Također, oni od nas koji uspiju pobjeći od svakodnevnice na more, na plaži mogu uživati u jasnijem pogledu uz eliminaciju odsjaja koji pružaju polarizovane sunčane naočale.

Ukoliko su leće na sunčanim naočalama zatamnjene, to ne podrazumijeva da te leće imaju filter. Zatamnjene leće slabije kvalitete ne blokiraju UV zrake i ne štite od oštećenja očiju. Puno je opasnije nositi sunčane naočale sa nedovoljno kvalitetnom zaštitom na staklima, nego ih uopšte nemati.

Elementi polarizacije i optike
Elementi polarizacije i optike

Polaroid, kao izumitelj izvornih polarizovanih naočala, nudi najbolju zaštitu očiju te kvalitetu vida svojom linijom lako nosivih sunčanih naočala. Kvalitetne sunčane naočale su svakako nešto u što se isplati uložiti, jer zdravlje naših očiju uvijek treba biti na prvom mjestu.