lifestyle
0

Piraterija košta Holivud šest milijardi dolara

FENA
Holivudski filmski studiji saopćili su da su zbog piraterije samo u prošloj godini izgubili 6,1 milijardu dolara zarade, prenose agencije.

Studija, načinjena na zahtjev Udruženja filmskih radnika Amerike (MPAA), obuhvatila je 28 zemalja i prvi put je u obzir uzela i pirateriju putem Interneta, koja je američkoj filmskoj industriji nanijela štetu od 2,3 milijarde dolara.

Dodatne 2,4 milijarde odnijeli su "pirati naveliko", koji ilegalno kopiraju filmove s DVD-a ili video CD-a, dok su 1,4 milijarde štete filmskoj industriji nanijeli pojedinci koji kopiraju filmove s originala za ličnu upotrebu.

U SAD-u piraterija najčešće ima ovaj pojedinačni oblik, dok su u drugim zemljama razvijenija prethodna dva.

Istraživanje je pokazalo i da su falsifikovanje i piraterija najrasprostranjeniji u SAD-u (prihod od 1,3 milijarde dolara), ali da gubici od piraterije u svim evropskim zemljama zajedno prekoračuju dvije milijarde dolara.

Prema izvještaju MPAA, štete za filmsku industriju nastaju zbog manje prodaje bioskopskih karata, ali i slabije prodaje filmova na DVD formatu.

"MPAA se već godinama razbacuje sličnim ciframa", izjavio je za "BBC News" analitičar Tod Čanko, dodajući da se malo čini na njihovom smanjivanju. Po njemu, Udruženje bi trebalo da usmjeri napore na sklapanje međunarodnih sporazuma kojima bi se ušlo u sukob s piraterijom širom svijeta.

Čanko smatra da MPAA suviše pažnje posvećuje pojedinačnom koriranju filmova dok, naprotiv, pažnju treba usmjeriti na borbu protiv "čitavih fabrika za proizvodnju piratskih DVD-a", koje postoje širom svijeta.