Istraživanje
0

Pijte više mlijeka, možda osvojite Nobelovu nagradu

Klix.ba
Zemlje u kojima se pije puno mlijeka osvajaju i puno Nobelovih nagrada, otkriva novo istraživanje.

Istraživači su otkrili da nacije koje konzumiraju puno mlijeka i mliječnih proizvoda imaju tendenciju da među stanovništvom imaju više Nobelovaca nego ostali.

Istraživanje objavljeno prošle godine sugeriralo je da postoji jaka veza između konzumiranja čokolade i osvajanja Nobelove nagrade. Spekulisalo se da flavonoidi iz čokolade jačaju funkcije mozga, no nakon što su bolje promislili, naučnici su shvatili da u čokoladi ima puno mlijeka i postavili si pitanje da li je, možda, mlijeko zaslužno za bolji rad mozga.

Israživali su u kojim zemljama se najviše konzumira mlijeko i otkrili da je to Švedska, čiji stanovnici godišnje popiju u prosjeku po 340 litara. Slučajno ili ne, Švedska ima najviše nobelovaca, a u toj zemlji se nalazi i Komitet za dodjelu ove nagrade.

Na dnu tabele po broju osvojenih Nobelovih nagrada nalazi se Kina, čiji stanovnici godišnje konzumiraju samo po 25 litara mlijeka.

"Kako biste poboljšali svoje šanse da osvojite Nobelovu nagradu, ne samo da biste trebali jesti više čokolade, već i piti puno mlijeka ili, jednostavno, uživati u toploj čokoladi", zaključuje studija, piše Daily Mail.