promo
27

Philips: Odakle dolazi zagađen zrak u vaš dom i kako ga se riješiti

Proljetni dani mame nas vani. Prošetati po gradu, otići na kafu, izvesti djecu u park.

Za većinu boravak na suncu i “svježem zraku” su upravo ono o čemu smo maštali tokom duge, hladne i maglovite zime kada su nas često vrlo alarmantni izvještaji o zagađenju zraka još više motivisali da vrijeme provodimo u zatvorenom prostoru.

I možda baš zato što inače većinu našeg vremena, gotovo 90%, provodimo u zatvorenim prostorijama, upravo sada sa prvim proljetnim zrakama odlučit ćemo se za duži boravak vani, dok ćemo i dalje misliti da je po povratku kući dovoljno otvoriti prozore i proluftirati dom. No, tu se upravo krije zamka, jer iako se o zagađenju zraka dominantno piše tokom zime, ono je cjelogodišnji problem u BiH. Izvještaji o kvaliteti zraka pokazat će kako su koncentracije zagađivača u zraku i tokom proljeća i ljeta puno veće od onih koje su preporučene u Smjernicama o kvaliteti zraka koje je izadala Svjetska zdravstvena organizacija. Također, većina građana nije upućena da je zrak u zatvorenim prostorijama i do pet puta zagađeniji nego vani te da postoje učinkoviti načini kako se riješiti indoor zagađenja i sačuvati zdravlje.

Dr. Čehajić: Pročišćivač zraka eliminira zagađujuće čestice i alergene

Osim industrijskog zagađenja i zagađenja od prometa, te različitih alergena, kao što je polen, koji u dom ulaze izvana, i unutar doma nastaju zagađujuće materije kao posljedica kuhanja, sušenja veša unutar prostorija, korištenja različih hemijskih sredstava za održavanje domaćinstva. Tu su još i kućna prašina, grinje, mikrobi, virusi i bakterije, a za one koji imaju kućne ljubimce i različiti alergeni poput dlaka, perja ili pak grinja sa kućnih ljubimaca. Zato je upravo zagađenje unutar prostorija veće nego vani.

"Najbolji način da se zaštitimo je da koristimo pročišćivač zraka koji može odstraniti, kako krupnije čestice, npr. dlake i prašinu, tako i one manje kao što su grinje, bakterije, virusi, polenska zrna, čestice smoga poput PM 2,5 koje dolaze do alveola pluća i dalje do krvi, a uzrokuju zdravstvene probleme", kaže dr. Evelina Čehajić, specijalistkinja pedijatrije i ističe da su upravo djeca jedna od najugroženijih kategorija kada je u pitanju aerozagađenje ali da ono negativne posljedice ostavlja na cijelu populaciju.

dr. Evelina Čehajić, specijalistkinja pedijatrije
dr. Evelina Čehajić, specijalistkinja pedijatrije

“Dugotrajna izloženost različitim česticama zagađenja utiče na pojavu oboljenja kao što su hronične opstruktivne plućne bolesti, astma, srčana oboljenja, karcinomi, dijabetes i mnogi drugi", navodi.

Proljeće je dodatno izazovno jer sa prvim cvjetanjima i bujanjem zelenila, pa sve do jeseni, nastupa najnepogodniji period godine za alergičare, kojima vegetacija izaziva brojne smetnje. No, izbjeći nezgodne alergijske reakcije, poput kihanja, začepljenog nosa, otežanog disanja, bar dok boravimo kod kuće, možemo upravo zahvaljući podršci pročišćivača zraka.

Ilda Humić, influenserica: Dok radimo uobičajene kućanske poslove izloženi smo zagađujućim česticama

Da je tokom cijele godine potrebno voditi računa da u okrilju svog doma sebi i ukućanima osiguramo čist zrak, mišljenja je i majka troje djece, Ilda Humić, inače poznata modna menadžerica i influenserica iz Kalesije kod Tuzle, grada koji je nažalost poznat po aerozagađenju.

Svjesna da loš kvalitet zraka posebno može narušiti zdravlje njene djece, odlučila je nabaviti uređaj koji će njenoj porodici pomoći da udišu čist zrak, ali i da su sigurni od alergena.

Ilda Humić, influenserica
Ilda Humić, influenserica

"Moram priznati da donedavno nisam bila svjesna činjenice da je zrak u zatvorenom prostoru do pet puta zagađeniji nego vani, što je za mene bilo šokantno otkriće. Dok radimo uobičajene kućanske poslove, poput čišćenja, izloženi smo različitim zagađujućim česticama", kaže Ilda i dodaje kako za svega pet minuta riješi problem zagađenog zraka u kući, koliko je ustvari potrebno vremena pročišćivaču Philips Air Purifier da odradi posao.

Naime, Philips Air Purifier skenira zrak koji udišemo u domaćinstvu čak 1000 puta u sekundi i otkriva različite zagađujuće čestice kojima smo u tom trenutku izloženi. U roku svega pet minuta može pročistiti zrak u prostorijama do 73m2 tako što uvlači zagađen zrak, filtrira ga a potom pročišćenog ispušta u prostoriju. Sve čestice zagađenja, pa i one najsitnije, zadržava njegov HEPA filter, dok filter sa aktivnim ugljenom pomaže kod uklanjanja neugodnih mirisa i plinova, koji najčešće nastaju prilikom kuhanja ili čišćenja doma, stvarajući osjećaj svježine i čistoće.

"Odlična stvar je što iz jedne prostorije čistiš zrak u cijelom stanu od 70 kvadrata, a putem aplikacije CleanHome+ mogu provjeriti kvalitetu zraka i kada sam vani, preuzeti kontrolu nad uređajem tako da on pročisti zrak i prije nego se vratimo", kaže Ilda.

Jednostavnost korištenja pročišćivača, gdje se čist zrak „naručuje“ samo jednim pritiskom na dugme, podržana je upravo i pametnom aplikacijom Philips CleanHome+, koja, osim što omogućava uvid i kontrolu zraka u vlastitom domu, nudi i podatke o kvaliteti zraka u vanjskom okruženju, odnosno nivou zagađenja te prisutnosti alergena. Ovaj benefit najviše će pomoći alergičarima na pelud i ambroziju, čija sezona nažalost upravo počinje. Ukoliko aplikacija pokaže visoku razinu, zašto izlaziti vani, jer u okrilju doma, uz korištenje ovog uređaja definitivno kihanja i ostalih alergijskih reakcija neće biti.