lifestyle
0

Pet stvari koje sigurno niste znali o Greenpeaceu

Sarajevo-x.com
Greenpeace je najpoznatija ekološka organizacija na svijetu, a postoji više od 40 godina. Mnoge kampanje ove organizacije su bile izrazito uspješne, ali načini, na koji su članovi Greenpeacea podizali svijest svjetske javnosti, izazivali su dosta kontroverzi.

AskMen.com je objavio listu činjenica koje sigurno niste znali o Greenpeaceu.

Greenpeace se prvobitno zvao "Don't Make A Wave Committee"

  1. godine američka vlada je planirala izvesti podzemna nuklearna testiranja na Aljasci. Zbog straha da će ovi testovi izazvati potres i plimni val, oko 10.000 ljudi je u znak protesta blokiralo prelaz na granici između SAD-a i Kanade. Držali su natpise "Don't Make A Wave. It's Your Fault If Our Fault Goes”.

Neki od učesnika ovog protesta bili su članovi kanadskog ogranka američke ekološke organizacije Sierra Club, koji su predložili da se malim brodom upute na lokaciju, predviđenu za izvođenje testova, što je Sierra Club nije odobrio. Ovi članovi su zatim formirali “Don't Make A Wave Committee”, a 1971. godine uputlili su se do Aljaske brodom kojeg su nazvali "Greenpeace", jer je taj izraz vrlo često koristio jedan od osnivača ove organizacije Bill Darnell.

U maju 1972. godine, ova organizacija je zvanično promijenila naziv u Greenpeace.

Francuska vlada je podigla u zrak brod Greenpeacea

Rainbow Warrior, brod organizacije Greenpeace, bio je u ljeto 1985. godine usidren u luci u Auklandu (Novi Zeland), kada su operativci francuske obavještajne agencije DGSE izveli operaciju Satanic. Pričvrstili su par bombi za trup slavnog broda i potopili ga. Fotograf Fernando Pereira je, između eksplozija, potrčao da uzme svoju opremu te poginuo kada je aktivirana i druga bomba, zbog čega je ova operacija postala međunarodni skandal.

Oficir francuske obavještajne službe Louis-Pierre Dillais je navodno bio vođa operacije Satanic, a trenutno radi kao izvršni direktor u Virginiji za američku podružnicu belgijskog proizvođača oružja FN Herstal. Greenpeace ga smatra teroristom i želi da ga američka vlada deportuje, u skladu sa federalnim zakonom.

Greenpeace su javno optuživali bivši članovi

Kako je Greenpeace ostvario nekoliko značajnih pobjeda tokom 70-ih i 80-ih godina, prioriteti su se počeli mijenjati. I dok je organizacija privlačila nove članove, ponekad je znala razbjesniti, pa čak i otjerati stare članove.

Patrick More, koji je jedno vrijeme bio na čelu ove organizacije, nakon 15 godina je napustio Greenpeace i od tada je veoma kritički nastrojen prema Greenpeacu zbog njihove, kako kaže, "taktike zastrašivanja". 2005. godine u američkim novinama Miami Herald je napisao kako je pokret "napustio nauku i logiku u korist emocija i senzacionalizma". Moore trenutno vodi Greenspirit Strategies Ltd, organizaciju koja je fokusirana na održivi razvoj.

Greenpeace je 1977. godine, u vrijeme kada je Moore postao predsjednik, napustio i Paul Watson, jedan od njegovih osnivača. On je smatrao da je Mooreovo protivljenje direktnim akcijama kompromitiralo prvobitne ciljeve ove organizacije. Watson je trenutno na čelu Sea Shepherd Conservation Societyja.

Greenpeace je bio optužen zbog namjernog dezinformisanja javnosti

Robert Hunter, jedan od osnivača organizacije i čovjek koji se povezuje sa izrazom "eko-ratnik" bio je pod značajnim utjecajem teorija o savremenim medijima čiji je autor medijski guru Marshall McLuhan. Već od samog početka, Hunter je shvatio moć vizualno snažnih prizora, poput monstruoznog ubijanja delfina i slično, te je hrabro izazivao kitolovce na pučini i zapravo kompleksna pitanja reducirao na borbu dobra protiv zla.

  1. godine, Greenpeace je lansirao uspješnu visokoprofiliranu kampanju kako bi natjerali naftnu kompaniju Royal Dutch Shell da demontira svoju naftnu platformu Brent Spar na kopnu, a ne da je namjerno potopi, što je podržavala britanska vlada. Ovaj pokret je pozvao na globalni bojkot Shella, aktivisti su zauzeli platformu, uzeli uzorak sa platforme i objavili da platforma sadrži više od 5.000 tona nafte, što je 110 puta veća količina od Shellovih procjena. Shell se na kraju morao povinuti bojkotu i pritisku javnosti, iako je kasnije dokazano da su procjene ove kompanije ipak bile tačne.

Na zahtjev neprijatelja pokreta izvršena je revizija Greenpeacea

Neprofitna organizacija sa sjedištem u Washingtonu, Public Interest Watch (PIW), čiji je moto "Držimo na oku samopostavljene čuvare javnog interesa", je 2003. godine poslala žalbu poreznoj upravi protiv Greenpeacea. Naime, PIW je optužio Greenpeace USA za pranje novca, zloupotrebu donacija i davanje netačnih poreznih informacija, zbog čega je sprovedena intenzivna tromjesečna revizija ovog ogranka.

Na web stranici PIW-a objavljeno je da je Greenpeace USA "prvobitno finansiran od strane poslovnih organizacija", ali 2006. godine Wall Street Journal je otkrio da su gotova sva novčana sredstva pristizala iz jednod jedinog izvora, multinacionalne korporacije koju je Greenpeace nazivao "glavnim neprijateljem prirode". Riječ je o kompaniji Exxon Mobil.

I dok je revizijom pronađeno dosta "nepravilnosti", porezna uprava nije pronašla validan razlog zbog kojeg bi uvela obavezu plaćanja poreza za Greenpeace.