lifestyle
0

Pametni stanovi postali stvarnost u Južnoj Koreji

Sarajevo-x.com
U Južnoj Koreji sagrađeno je preko 100 modernih stanova koji koriste pametnu tehnologiju, a već se planira i izgradnja novih 30.000 stanova.

Iako izvana zgrada izgleda potpuno isto kao i zgrada u svakoj drugoj četvrti, ovi novi domovi u Seulu su napravljeni imajući nešto potpuno novo na umu.

Svaki stan ima kontrolnu ploču sa mapom stana koja stanarima pomaže da odaberu koju funkciju u stanu trenutno žele koristiti. Tako npr., ako stanar smatra da treba popraviti kvalitet i čistoću zraka, uključit će jedinicu za pročišćavanje zraka koju mogu postaviti bilo gdje u stanu, dajući instrukcije preko kontrolne ploče.

U svakom stanu se električni kablovi koriste za transfer podataka, kao i za struju. Kontrolna ploča također vodi računa o potrošnji struje, plaća račune na vrijeme i sprema video poruke primljene preko interneta ili poslane od susjeda.

Kućni televizor je također povezan sa sistemom, tako da svakoj domaćici može reći kada je mašina za veš završila sa pranjem, a jedna od najpopularnijih usluga jeste mogućnost provjeravanja ko vam zvoni na vrata te pretvaranja da vas nema kući ako se radi o nepoželjnom gostu.

Južnokoreanci imaju novu viziju doma za budućnost gdje će svi nositi mini-PC oko ručnog zgloba koji će uključivati i isključivati uređaje, otvarati vrata i pokazivati položaj korisnika PC-ja bilo gdje u stanu.

Sve će se moći aktivirati glasom i tako će vam frižider govoriti kada je hrani istekao rok i nudit će vam recepte za kuhanje prema sastojcima koje imate u svom frižideru.

Vaše ogledalo u spavaćoj sobi će vam govortii kakav vam je raspored za taj dan, pomoći će vam izabrati odjeću za obući i informirat će vas o vremenu u prometu u gradu.

Iako sve ove ideje zvuče odlično, ipak će proći dosta vremena prije nego ovakva tehnologija postane stvarnost u većini današnjih domova u svijetu.