lifestyle
0

Otkriven identitet misterioznog Djeda Mraza koji već 26 godina dijeli ljudima novac

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Već 26 godina, čovjek poznat samo kao Djed Mraz, hoda ulicama Kansas Cityja svakog decembra i dijeli ljudima novac. Ove godine mu je dijagnosticiran rak i sljedeće sedmice počinje sa skupim liječenjem opake bolesti te je odlučio da podijeli sa ljudima svoju vjeru u ljubaznost prema strancima.

Misteriozni Djed Mraz zove se Larry Stewart, ima 58 godina i zaradio je milione u svom poslu sa kablovskom televizijom. Božićne poklone počeo je dijeliti davne 1979. kada se sažalio na jednu ženu koja je po zimi prodavala hranu u prikolici i dao joj 20 dolara, na što je ona počela plakati.

Od tad je počeo dijeliti ljudima novčanice od 5 i 10 dolara. Kako je njegovo bogatstvo raslo, povećavali su se i darovi. Posljednjih par godina, Djed mraz je dijelio novčanice od 100 dolara, a ponekad i po dvije ili tri odjednom, ljudima u prodavnicama, restoranima i na parkiralištima. Do sada je, anonimno, podijelio nevjerovatnih 1,3 miliona dolara.

Pokrenuo je i svoju web stranicu u firmu kako bi pomagao ljudima i dopustio je medijima da izvještavaju o njegovim aktivnostima, a oni su pristali da drže njegov identitet u tajnosti.

U aprilu je Stewartu dijagnosticiran rak, a liječenje će ga koštati 16.000$ mjesečno. Njegovo osiguranje odbija da plati troškove liječenja, zbog čega je sam Stewart zabrinut zbog buduće finansijske situacije svoje porodice.

Ipak, on ne odustaje. Više neće dijeliti novac ljudima, ali se želi pridružiti grupama podrške kojima će govoriti o svojoj posvećenosti i nadi da će inspirisati druge da čine istu star koju je on radio proteklih 26 godina.