lifestyle
10

Otišao na pregled, dijagnosticirano mu "homoseksualno ponašanje"

Klix.ba
Deklarisani homoseksualac iz Kalifornije otišao je na rutinski pregled, no dijagnoza koju je postavio ljekar bila je sve samo ne uobičajena.

Matthewu Mooreu, 45-godišnjaku iz Los Angelesa, ljekarje, u rubriku "hronična stanja i dijagnoza", napisao "homoseksualno ponašanje" i dodao šifru 302.0, piše Huffington Post.

"Kada sam istražio tu šifru, pronašao sam da označava seksualnu devijaciju i mentalnu poremećenost, a iz uptrebe je nestala još davne 1973. godine", objašnjava Moore.

"Prvo sam se nasmijao i pomislio kako je to samo novi način za omalovažavanje homoseksualaca, a zatim sam o tome razmislio i naljutilo me".

Ime ljekara nije objavljeno u medijima, no udruženje ljekara Torrance Memorial odmah se službeno izvinilo Mooreu tvrdeći kako "ne smatraju da je homoseksualnost hronično zdravstveno stanje". Mooreu je također vraćen novčani iznos koji je platio za ovaj uznemirujući pregled.

Američko diriženje psihologa maknulo je homoseksualnost s liste mentalnih poremećaja još 1973., a kao razlog se navodi "istraživanje koje nije pokazalo čvrstu povezanost te seksualne orijentacije sa psihopatologijom".