lifestyle
0

Odaberite odgovarajuću boju za zidove - značenje boja

Sarajevo-x.com
Najlakši i najjeftiniji način da promjene interijer stanove jeste krečenje. To ionako radimo u prosjeku svake druge ili treće godine. Zato sljedeći put kada vam dosadi izgled stana, a nemate novca za novi namještaj, kupite kantu boje i ofarbajte zid. Ipak, treba biti oprezan sa bojama, jer one zaista utječu na raspoloženje.

Sa zidovima u boji morate biti jako oprezni. Trebate paziti na intenzitet boja i koliko površine ćete obojiti u nju. Recimo, ako biste obojili sva četiri zida u jarko crvenu, to bi vas dovelo do ludila.

Tople boje

Žuta boja stimuliše naš um i nervni sistem. Žuta boja čini predmete optički većim i bližim. Ona je dobar izbor ako želite da vam prostorija izgleda osvijetljeno i ima proljetni ugođaj. Ugodna je za oko, ako se njome ne pretjera. Odličan izbor za kupatila imaju malo ili nimalo sunčevog svjetla. Suprotna boja joj je ljubičasta.

Narandžasta stimuliše um i poboljšava emocionalno stanje te pojačava apetit. Predmeti u narandžastoj okolini izgledaju veće i bliže. Ona izaziva osjećaj toplote i sigurnosti, ali samo u slučaju da se njome ne pretjera. Suprotna boja joj je plava.

Crvena stimuliše um, nervni sistem i apetit. Jarko crvena može biti iritantna ako se koristi na velikoj površini. I crvena boja čini predmete većim i bližim. Suprotna boja joj je plava.

Hladne boje

Zelena snižava krvni pritisak, opušta nervni sistem i smiruje um. Stvara osjećaj svježine. Zelena ne zahtijeva od oka fokusiranje na objekte, pa oni izgledaju udaljeno i manje. Odlična je ako prostoriju želite učiniti svjetlijom. Suprotna boja joj je crvena.

Plava boja smanjuje apetit. Najbolje ju je koristiti ako želite neku sobu učiniti formalnom. Ima smirujući efekat. Kao što je slučaj i sa zelenom, plava boja čini predmete manjim i udaljenijim.Odličan izbor ako sobu želite učiniti većom. Ako pretjerate sa plavom, prostorija može izgledati suviše hladno. Suprotna boja joj je narandžasta.

Ljubičasta daje prostoriji prostraniji izgled, kao što to rade zelena i plava. Ovo je veoma ugodna boja. Pokušajte je koristiti u kombinaciji sa suprotnom bojom - žutom. Tim će te dobiti veoma zanimljivu kombinaciju.

Zemljani tonovi

Smeđa u svojoj "zemljanoj" varijanti budi osjećaj intimnosti i smirenosti. Ipak, može izgledati suviše sumorno ako je sama, bez ikakve teksture ili druge boje da joj da život. Što se raznih tonova smeđe tiče, bež i bakarno-smeđa daju osjećaj sofisticiranosti. Suprotna boja je menta zelena.

Crna i bijela

Crna boja, u zavisnosti kako je koristite, može stvoriti elegantan i sofisticiran izgled prostorije. Ako je ne koristite pažljivo, prostoriju će učiniti depresivnom. Nemojte je koristiti na velikoj površini. Suprotna boja je bijela.

Bijela stvara uštirkanu atmosferu. Odlična je za naglašavanje ili kao pozadinska boja jer ostale boje čini svjetlijim i življim. Suprotna boja joj je crna.