lifestyle
0

Novcem možete kupiti sreću, ali trošeći ga na druge

Sarajevo-x.com
Novo istraživanje američkih naučnika otkrilo je vezu između načina trošenja našeg teško zarađenog novca i visine prihoda. Naime, suprotno generalnom uvjerenju da ćemo se osjećati sretnije ako priuštimo sebi koju sitnicu, zapravo ćemo se sretnije osjećati ako novac potrošimo kupujući poklone drugima ili darujući novac u dobrotvorne svrhe.

Već se odavno zna da je visina prihoda povezana sa osjećajem zadovoljstva pojedinca, ali malo se znalo o vezi između načina trošenja novca i osjećaja unutrašnje sreće.

“Željeli smo dokazati našu teoriju da je način na koji trošimo novac jednako važan kao i količina novca koji zaradimo.”, izjavila je Elizabeth Dunn, psiholog i član istraživačkog tima.

Dunn i njene kolege su istraživanje sproveli na uzorku od oko 630 muškaraca i žena. Prije početka testiranja učesnici su se izjasnili o njihovoj sreći i zadovoljstvu sa životom, godišnjoj zaradi, kao i mjesečnim izdacima, uključujući račune, kupovine za vlastite potrebe i za druge, kao i eventualne donacije.

U jednom od eksperimenata, studenti su dobili od 5 do 20 USD da potroše, pola studenata na sebe, a druga polovica na druge. Oni koji su potrošili novac kupujući igračke za braću ili sestre ili časteći prijatelje ručkom, izjavili su da su se osjećali mnogo sretnijim na kraju dana, nego oni koji su taj isti novac potrošili na sebe.

To znači da visina prihoda i količina novca koji smo potrošili kako bismo usrećili nekog drugog nije relevantna, te da čak i poklanjanje malih sitnica može učiniti da se osjećamo sretniji iznutra.

Međutim, usprkos dobrim efektima i koristi od trošenja novca na druge, pokazalo se da ljudi troše na sebe čak i do 10 puta više nego na bliske osobe, čime osjete trenutno samo trenutno zadovoljstvo.