Prirodni resursi
47

Nestlé: Očuvanje vodenih resursa je zadatak svih nas

Voda pokriva više od 70% površine Zemlje i uloga koju ona ima u našim svakodnevnim životima je višestruka.

Nažalost, posljednje dvije decenije, voda je postala krajnje odredište velikih količina otpada. Kako bismo mogli i dalje uživati u čistoj vodi, te čistim okeanima i rijekama, potrebno je znatno promijeniti način korištenja i postupanja s njom.

Rijetko, osim kada smo direktno suočeni s problemom nedostatka čiste i pitke vode, razmišljamo o tome kako bi naša svakodnevnica izgledala kada ne bismo mogli više nesmetano da koristimo pitku vodu. Skoro da i nismo svjesni činjenice da se voda na planeti Zemlji nalazi u ograničenoj količini i da ne postoje alternativni izvori koji će nam nadomjestiti potrebe za čistom i pitkom vodom. Pored značaja koji voda ima za svakog pojedinca, jer se koristi za piće, pripremanje hrane, higijenu i druge potrebe u svakodnevnom životu, voda je i neophodan resurs za rad različitih industrija. Njihovi proizvodni procesi, osim iskorištenja vode kao resursa, u velikoj mjeri doprinose i njenom zagađenju, što je drugi ogroman problem zbog kojeg nam prijeti velika opasnost u budućnosti.

Resursi vode u BiH

Iako istraživanja pokazuju da je BiH prva u regiji, a sedma u Evropi kada je riječ o izvorima pitke vode, ogromne količine se uvoze iz godine u godinu. U pitanju je jedan veliki paradoks gdje, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, ove godine je na domaće tržište stiglo nešto više od 70 miliona litara raznih vrsta vode, a u inostranstvo je otišlo oko 33 miliona litara vode u roku samo pet mjeseci.

Ovo nažalost nije jedini paradoks kada je u pitanju odnos stanovnika BiH prema vodenim bogatstvima naše zemlje. Ono što konstantno, kao društvo, radimo jeste onečišćivanje naših rijeka i drugih prirodnih izvora vode direktnim bacanjem otpada u njih, kao i prekomjerna potrošnja vode u našim domaćinstvima. Kako tome stati u kraj i šta možemo mi, kao pojedinci, uraditi prije nego sve bude izgubljeno?

Kako pojedinac može doprinijeti rješavanju problema?

Suvišno je i napomenuti, ali otpadu bilo kakve vrste nije mjesto u rijekama, jezerima, morima i okeanima. Bez obzira na to da li će ga voda odnijeti dalje od vaših očiju, to ne prestaje biti i vaš problem.

Ne bacajte smeće u rijeke, jezera, potoke, močvare i mora! Postoji mnogo praktičnih savjeta koje možete uvesti u svoju svakodnevnicu i na taj način pomoći u smanjenju otpada i očuvanju vodnih resursa:

• Koristite biorazgradive deterdžente i ekološki prihvatljiva sredstva za čišćenje, jer i na taj način štitite vodotoke.

• Vodite računa o tome šta ide u kanalizaciju (ovo može izazvati i brojne druge probleme). To znači da u WC školjku nipošto ne bacate higijenske uloške ili pelene, te u odvode ne izlijevate kuhinjske masnoće, boje, lakove i ulja.

• Smanjite upotrebu pesticida i umjetnih đubriva jer se podzemni izvori vode zagađuju kroz poljoprivredu i obradu zemljišta.

• Ne sjecite šume u blizini izvorišta vode jer one su nenadoknadiv regulator režima voda.

• Zatvorite česmu dok perete zube, ruke ili šamponirate kosu.

• Ne rasipajte pitku vodu kojoj imate pristup!

Kako velike kompanije poput Nestlé-a doprinose smanjenju potrošnje vode i smanjenju otpada?

Nestlé Waters je možda najveća svjetska kompanija, u pogledu prodaje vode u bocama, ali usprkos tome i dalje koristi svega 0,0009 % (manje od milionskog dijela) ukupne konzumirane vode za piće na svijetu. Cijena vode u bocama dostigla je cijenu ostalih napitaka u boci i veća je od cijene vode iz slavine jer sadrži iste troškove koje snose drugi proizvođači pića u bocama: stvarni trošak vode, osiguranje kvalitete vode, pružanje sterilnih boca, osiguranja čiste boce, procesa i na kraju, svih logističkih troškova.

Smanjenju količine upotrebe vode kompanija Nestlé doprinosi radeći na smanjenju količine potrošnje vode u proizvodnji, te sanaciji vodnih područja. Osim toga, kompanija se na globalnom nivou obvezala da će se do 2025. godine 100% ambalaže svih proizvoda moći reciklirati ili ponovo upotrijebiti, da će prepoloviti svoje emisije stakleničkih plinova do 2030. godine, te da će do 2050. postignuti nultu stopu emisije stakleničkih plinova.

Pozitivan primjer Nestlé tvornice u Surčinu

Nestlé je uključio najbolje inovacije u svoje proizvodne procese kako bi se uštedjeli prirodni resursi, te je u svojim tvornicama, pa tako i onoj u Surčinu u Srbiji, počeo primjenjivati zero waste to landfill, odnosno nula odlaganja otpada na deponije. To znači da su svi procesi u proizvodnji i odvajanju otpada prilagođeni na način da više nema komunalnog otpada koji završava na odlagalištima. Kao dio Nestlé strategije i usklađivanja sa zakonskom regulativom i dobrom praksom upravljanja otpadnim vodama, u tvornicu u Surčinu je uloženo 1,2 miliona eura za izgradnju savremenog postrojenja za preradu otpadnih voda, koje je do sada preradilo više od 50.000 kubnih metara vode.

Prvi korak u procesu pokretanja postrojenja je bio analiza potreba tvornice, količine otpadne vode koja se generiše, tehnološke procese koji koriste vodu, ulazne i izlazne parametre vode, neophodne kapacitete i na osnovu toga je napravljen projekat izgradnje postrojenja. Ovo postrojenje može da preradi cjelokupnu količinu vode i da zadovolji kriterije za ispuštanje u prirodni recipijent, a sve u skladu sa zakonskim regulativama. Prečišćavaju se ukupne sanitarne i tehnološke vode nastale u proizvodnji.

Kako poručuju iz kompanije, naredni koraci tvornice u Surčinu idu u pravcu optimizacije potrošnje vode kroz unapređenje procesa, kao i proširivanja kapaciteta postrojenja za preradu otpadnih voda uslijed povećanog obima proizvodnje. Kroz interne aktivnosti, kompanija nastavlja da educira svoje uposlenike o značaju očuvanja izvora i kvaliteta voda, kroz individualni doprinos svakog od njih.

Nestlé, društveno odgovorna kompanija, je svjestan svoje uloge u društvu i ima u cilju da pokrene i druge na pozitivne promjene po pitanju zaštite životne sredine u našoj zemlji. Kroz lokalno implementirane projekte, Nestlé nastavlja da ostvaruje svoje globalne ciljeve i zajedno s partnerima i relevantnim institucijama doprinese smanjenju upotrebe vode i plastike, te smanjenju otpada, s posebnim naglaskom na otpad od hrane.