lifestyle
0

Način na koji kišete otkriva kakva ste osoba

Klix.ba
Način na koji kišemo govori sve o našoj ličnosti, tvrdi se u američkoj studiji.

Glasno i eksplozivno kihanje u većini slučajeva dolazi od osobe koja je otvorena i demonstrativna, dok će sramežljive osobe pokušati zaustaviti kihanje, što će rezultirati utišanim kihanjem, kaže neurolog Alan Hirsch.

"Kihanje je kao smijanje. Neko se smije glasno, neko nježno. Slično je i s kihanjem. To je više psihološka stvar i predstavlja temeljnu ličnost i strukturu karaktera", rekao je dr. Hirsch.

Kihanje je refleks koji izazivaju klice, polen i prašina koja se infiltrira u nosu i mozak šalje poruku da ga se organizam mora osloboditi, što potiče duboki udisaj koji zrak zadržava u plućima, dolazi do zatezanja prsnih mišića, što pravi pritisak koji nas tjera da kišemo.

"Kihanje je nesvjesni fenomen, dio tjelesnog mehanizma za odbranu, način na koji se čiste bakterije koje mogu biti štetne za organizam. I možete kontrolisati i način na koji će izaći", ističe dr. Gordon Siegel.

Eksperti kažu kako oblik nosa i struktura kostiju lica igraju malu ulogu u tome kako će zvučati naše kihanje, kaže Siegel te dodaje kako većina ljudi uopće ne razmišlja o tome već se to dešava kao prirodna radnja.