Dobri trkači
174

Na Olimpija Run Festu i 13. Sarajevo Sberbank polumaratonu prikupljeno više od 28.000 KM

I. P.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Učesnici kampanja u okviru Olimpija Run Festa i 13. Sarajevo Sberbank polumaratona koji su održani u septembru prikupili su više od 28.000 konvertibilnih maraka

U okviru kampanja "Trčim za inkluziju – da niko ne bude izostavljen" I "Trčimo zajedno za dječiji osmijeh – vol.2" učestovalo je preko 240 trkača koji su prodajom svojih istrčanih kilometara doprinijeli namicanju sredstava za unapređenje programa za inkluziju djece sa Down sindromom te programa za pomoć djeci bez adekvatnog roditeljskog staranja, kao i podizanju svijesti o važnosti ovih tema. Zajedno sa trkačima koji su trčali za nekoliko drugih drušveno odgovornih inicijativa u okviru trka Udruženja Marathon, ukupno je preko 300 učesnika nastupilo u društveno odgovorne svrhe i direktno pomoglo namicanjem sredstava.

U saradnji Udruženja Marathon i Udruženja "Život sa Down sindromom", kampanja "Trčim za inkluziju – da niko ne bude izostavljen", organizovana je po prvi put u ovoj godini. Zahvaljujući angažmanu preko 180 trkača, te prijatelja udruženja, prikupljeno je 15.689,15 KM.

Prikupljena sredstava će se utrošiti za sufinansiranje logopedskog kabineta Udruženja "Život sa Down Sindromom" kako bi djeca sa Down sindromom unaprijedila vještine komunikacije; sufinansiranje programa "Inkluzija u sportu", koji ima za cilj stvaranje preduslova za aktivnije bavljenje sportom djece i mladih sa Down sindromom, te sufinansiranje "Kluba mladih" čiji rad ima za cilj jačanje vještina samozastupanja mladih sa Down sindromom.

Kampanja "Trčimo zajedno za dječiji osmijeh – vol.2", prati 13. Sarajevo Sberbank polumaraton već drugu godinu za redom, te je prikupila 12.500 KM u cjelokupnom trajanju kampanje. Prikupljena sredstva bit će utrošena za priključenje preko 100 djece iz različitih gradova BiH, u program “Stariji brat, stariji sestra”.

Program je nastao prije 15 godina u BiH, a cilj mu je socijalno uključivanje djece i promocija zdravog načina života, ali i uključivanje mladih u volonterski i društveno koristan rad. Djeca koja su uključena u Program dobijaju podršku kroz druženje sa volonterima/kama, a koji su obučeni za uloge "starije braće" ili "starijih sestara". Na taj način, volonteri im postaju oslonci u njihovom odrastanju. Zbog porodičnih odnosa ili specifičnih životnih okolnosti djeci nedostaju pozitivni životni uzori. Program nudi priliku da djeca grade kvalitetne odnose sa svojom „starijom braćom/sestrama“ poboljšavajući njihove socijalne vještine koje su osnova za jačanje njihove ličnosti ali i odgovornog stava ka društvu.

Iz Udruženja Marathon, koje je ujedno organizator Olimpija Run Festa i 13. Sarajevo Sberbank polumaratona, istakli su važnost društveno odgovornog aspekta u svim događajima koje organizuje Udruženje te ponos radi postignutih rezultata ovogodišnjih kampanja.

“Veoma smo ponosni na rezultate 13-ogodišnjeg rada Udruženja Marathon na promociji društvene odgovornosti te na sve naše trkače koji su se odazvali kampanjama u tako velikom broju, te posvetili nekoliko mjeseci svog vremena za animiranje zajednice putem Facebook objava i podizanje svijesti o važnosti učešća i pomoći projektima, čiji su krajnji korisnici djeca kojima je naša pomoć najpotrebnija. Uspjeh kampanje je višestruk, s obzirom da je obezbijeđen znatan iznos sredstava kojim će se unaprijediti konkretni programi za inkluziju i pomoć djeci sa Down sindromom, te djeci bez roditeljskog staranja ali je ujedno postignut I enorman promotivni impakt kroz višemjesečnu promociju kampanje putem društvenih mreža, koji je približio ovu tematiku hiljadama članova BiH zajednice", izjavila je Nadija Hadžijamaković, projektna menadžerica Udruženja Marathon Sarajevo.