lifestyle
20

Muškarci i žene drugačije gledaju na svijet

Klix.ba
Svi znaju da muškarci i žene imaju drugačije stavove prema nekim stvarima. Međutim, naučnici sa Univerziteta u Bristolu su sada dokazali da muškarci i žene zaista na svijet gledaju drugačije.

Naučnici su željeli otkriti šta muškarci i žene posmatraju kada im se prikažu nepokretne slike i umjetnička djela. Otkrili su da žene prave manje pokreta očima nego muškarci, ali i to da su ti pokreti duži i da pokriju veći broj lokacija.

Ove razlike su bile najveće kada su posmatrane fotografije ljudi. Na fotografijama heteroseksualnih parova i žene i muškarci su radije gledali u žensku figuru. Međutim, to je bilo mnogo izraženije kod žena. Dok su muškarce jedino interesovala lica na tim fotografijama, ženske oči je privlačio i ostatak tijela, a posebno ženska figura.

"Ovo istraživanje daje najbolje dokaze da iako živimo na istom svijetu, u nekim situacijama zaista gledamo drugačije na njega", rekao je Felix Mercer, vođa istraživanja.

Uz pomoć pokreta očima prikupljamo vizualne informacije, koje nakon toga stvaraju individualnu percepciju svijeta. Naučnici vjeruju da miškarci i žene gledaju u različite stvari zbog činjenice da i svijet interpretiraju različito.

Najveća razlika koja je otkrivena je povećana osjetljivost žena na prijetnje. Lica ljudi su paradoksalni primjer dijela tijela koji može ulijevati sigurnost i izgledati potencijalno prijeteće.

U slučaju prijetnje, muškarci su ostvarivali direktan kontakt očima sa osobama na fotografijama, dok su žene gledale prema nosu i ustima tih osoba. Naučnici vjeruju da se to dešava zbog toga što su žene osjetljivije na negativne posljedice uspostavljanja direktnog kontakta očima pa zbog toga gledaju prema centru lica.