Ne može proći
142

Most u Rotterdamu će biti razmontiran zbog superjahte Jeffa Bezosa

D. B.
Most De Hef (Foto: Shutterstock)
Most De Hef (Foto: Shutterstock)
Historijski most u Rotterdamu morat će se razmontirati kako bi mogla proći nosa superjahta američkog milijardera Jeffa Bezosa.

Vlasti u Rotterdamu su zvanično potvrdile da će biti razmontiran historijski most Koningshaven kako bi mogla proći novoizgrađena superjahta američkog milijardera i osnivača kompanije Amazon Jeffa Bezosa.

Jahtu je za milijardera izgradila nizozemska kompanija Oceanico, duga je 127 metara, ali i visoka 40 metara, zbog čega ne može proći ispod mosta.

Mosta Koningshaven, lokalno poznat i pod nazivom De Hef, bit će razmontiran u središnjem dijelu i to samo privremeno dok jahta ne prođe ovom lokacijom.

Foto: Tom Van Oossanen
Foto: Tom Van Oossanen

Ovaj potez je kontroverzan jer čelični most ima dugu historiju i sada je nacionalni spomenik, a veliko renoviranje obavljeno je između 2014. i 2017. godine kada su zvaničnici rekli da više neće biti rastavljan.

Ipak, potez pravdaju time da je dogovoreno da je otvaranjem novih radnih mjesta za izgradnju jahte obećano da će se omogućiti njen prolazak te da će most biti ponovo sastavljen. Drugog rješenja nema, jer je most na jedinom putu do mora. Također, nije bilo praktično završiti posao izgradnje jahte na drugoj lokaciji. Zvaničnicima je također važno da Rotterdam zadrži reputaciju "glavnog morskog grada Evrope" jer su brodogradnja i aktivnosti u tom sektoru važan stub društva.

Proces rastavljanja i sastavljanja mosta će vjerovatno biti obavljen tokom ljeta.

Jahta poznata pod oznakom Y721 će biti najveća svoje vrste u svijetu, predstavljat će vrhunac luksuza, a imat će i jahtu za podršku i heliodrom. Bezosova jahta košta 485 miliona dolara.