Moda i ljepota
0

Zelenim povrćem protiv raka

NINA
Hemijske supstance koje se oslobađaju iz povrća kao što su kupus i kelj uspješno "ubijaju" ćelije raka, sprečavajući njihovo širenje, potvrdili su najnovijim istraživanjima britanski naučnici, prenosi DPA.

Zaštitu pruža hemijska supstanca koja povrću daje taj, za mnoge neprijatan, blago gorki ukus. Mehanizam je isti kao i kod najnovijih lijekova protiv raka, tvrdi Ian Johnson, vođa istraživačkog tima s Instituta za istraživanje hrane, koji je došao do ovog otkrića.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu "Karcinogenezis", pokazuju da se sinigrin, hemijska supstanca koja se nalazi u zeljastim biljkama, pretvara tijekom prerade ili jela u allyl-isothiocynanate (AITC).

"Laboratorijskim eksperimentima ustanovili smo da AITC prekida diobu ćelija raka debelog crijeva", kazao je profesor Johnson.

Normalne ćelije se samouništavaju na kraju svog životnog ciklusa. Ali, kad taj proces krene naopako i dioba ćelija nastavi da se obavlja nekrontrolirano, rezultat je tumor. Jedan od ciljeva naučnika je da natjeraju ćelije da se ponovo normalno ponašaju, a izgleda da se sa AITC to može postići.

Da ishrana bogata voćem i povrćem može smanjiti rizik od raka to je odavno poznato. Ali, do sada nije bilo jasno na koji način se to postizalo. Istraživači preporučuju da se povrće kuha što je kraće moguće i u što je manje vode kako bi njegovo preventivno svojstvo bilo efikasnije. Oni također savjetuju da se zeljaste biljke nađu dva do tri puta nedjeljno na našem jelovniku.