Problemi u modnoj industriji
0

Zašto je Naomi Campbell i dalje aktuelna?

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski supermodel Naomi Campbell odbija da se povuče iz svijeta mode nakon više od 20 godina jer je i dalje veoma malo tamnoputih djevojaka u modnoj industriji, piše Reuters.

Dok su se mnoge njene kolegice iz kasnih '80-ih, kao što je Cindy Crwaford i Christy Turlington, povukle iz posla, ova 38-ogodišnja modna ikona i dalje učestvuje na mnogim svjetskim modnim događajima.

"Zahvalna sam na svojoj karijeri, ali me brine kakve će prilike imati djevojke koje poslije dođu," kaže Naomi u intervjuu u Nigeriji. "Brine me kako će biti tretirane i to je jedan od razloga zašto sam još u ovom poslu."

Campbell je još kao tinejdžerka postala prvi tamnoputi model i našla se na naslovnicama francuskog i britanskog izdanja magazina Vogue. Ona ističe da su modni dizajneri i dalje više zainteresovani za zapošljavanje bjelkinja kao modela.

"Više ne učestvujem na tako puno događaja, ali vidim koliko crnkinja angažuju. Prethodna godina je po tom pitanju bila najgora," kaže Britanka. "Sad je na Paris Haute Couture bila samo jedna tamnoputa djevojka u showu. To ne može postati trend."

Italijanski Vogue odlučio se za modele crnkinje u svom julskom izdanju, upravo da bi ukazao na ovaj problem.

"Za mene je to historijski potez. Nešto što ću zauvijek pamtiti," rekla je Naomi o ovom izdanju magazina u kome se našla i njena fotografija.

Svoje mjesto su dobile i Tyra Banks, Iman i druge crnkinje glumice, modeli i muzičarke.