Moda i ljepota
4

Za uspješnu online kupovinu: Robot maneken isprobava odjeću za vas

Klix.ba
Nije svima lako odrediti potrebnu veličinu odjeće koju kupuju putem interneta. Zapravo, istraživanje Wall Street Journala je pokazalo da trećina kupljenih odjevnih predmeta bude vraćena jer su kupci pogrešno procijenili veličinu ili izgled robe. Stoga je izumljen robot maneken.

Estonski startup Fits.me osmislio je virtuelnu svlačionicu u kojoj robot predstavlja vaše dimenzije i oblik tijela kako vam se ne bi dogodilo da pogriješite u narudžbi.

Naučnici Univerziteta Tartu u Estoniji razvili su ovog manekena uz pomoć njemačke firme Human Solutions, specijalizovane u oblasti ljudskih dimenzija. Instalirali su 50 aktuatora koji se pomiču naprijed i nazad, u zavisnosti od oblika koji trebaju formirati. Oni su obloženi materijalom koji imitira ljudsku kožu i koristi se za pravljenje prostetičkih nogu.

Sada proizvođači odjeće kao što su Hugo Boss, Superdry, Thomas Pink i Ecko Unltd. šalju primjerke svoje odjeće u studio firme Fits.me u Estoniji kako bi im tamo roboti prikazali na hiljade različitih kombinacija mjera ljudskog tijela, ovisno o širini kukova, obimu prsa i struka, te dužini rukava. Fotografije svake od kombinacija unose se u bazu podataka tako da kupci teoretski mogu vidjeti i razmotriti koji oblik tijela najviše liči na njihov i kako bi im taj model pristajao.

Program daje i savjete, a na slici možete vidjeti primjer online kupovine odjeće Henri Lloyd.

Kompanija Fits.me u budućnosti planira informacije o željama kupaca prodavati kompanijama kako bi im pomogli da proizvedu što uspješnije kreacije.

Vezani članci