Moda i ljepota
0

Vježbanje i placebo efekat

Sarajevo-x.com
Ljudi koji vjeruju da im vježbanje koristi kod održanja dobrog izgleda i zdravlja, osjećat će se bolje od onih koji u to ne vjeruju, pokazala je studija grupe istraživača sa Harvarda.
Ovim su potvrdili kako placebo efekat igra važnu ulogu i kod vježbanja. Placebo u obliku pilula je rasprostranjen i prihvaćen, ali do sada niko nije proučavao da li djeluje kod fizičkih aktivnosti.

Pri istraživanju uzet je uzorak od 84 hotelske spremačice u sedam hotela. Radnicama u četiri hotela rečeno je da pri obavljanju svog posla vježbaju, te da tim više nego zadovoljavaju preporučenu kvotu za dobar izgled i kvalitetan stil života.

Drugoj grupi žena u ostala tri hotela nije ništa rečeno. Prije provođenja studije urađeni su zdravstveni pregledi i testovi prema kojima dvije trećine ispitanica nije vježbalo.

Nakon četiri sedmice, žene su ponovo pregledane. Sobarice iz prve grupe su pokazala znatna poboljšanja. Utvrđeno je da su gubile kilograme, snizile krvni pritisak, gubile su masnoću smanjio im se opseg struka. Razlike su bile osjetne, jer u drugoj grupi se promjene nisu dešavale. Istraživači sa Harvarda vjeruju da su ovom studijom potvrdili su hipotezu kako se kod vježbanja i gubitka kilograma može primijeniti placebo efekat.