Maksimalna udobnost
2

Visoke pete bez žuljeva: Trikovi za bezbolnije nošenje štikli

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Iako žene obožavaju nositi cipele s visokim petama, one uglavnom donose i negativne posljedice poput žuljeva i neizbježnih bolova. Međutim, nekoliko trikova poput korištenja umetka za pete i zagrijavanja fenom mogu poboljšati udobnost.

Kada se radi o štiklama, čak i doba dana u koje ste ih kupili može imati veze s njihovom udobnošću. Često im je potrebno neko vrijeme da bi se prilagodile vašem obliku noge, zbog čega mogu izazvati žuljeve i plikove.

Uz pomoć fena možete raširiti nove štikle, a jastučastim trakama na neugodnim trakastim sandalama možete zaštititi stopala od urezivanja traka u kožu. Ostale savjete pogledajte u nastavku:

Umetak za pete

Postoji mnogo inovativnih trikova za ublažavanje boli i nelagode od nošenja visokih potpetica koji djeluju diskretno i pristupačno, a jedan od načina je korištenje umetka za petu.

Silikonski proizvod dolazi u različitim veličinama, tako da bez obzira koju vrstu ili veličinu obuće nosite, možete ga gurniti ispod pete tako da sva težina leži na njoj kako biste izbjegli bilo kakve tragove ili modrice.

Ograničite pojavu žuljeva dezodoransom u sticku

Pojava žuljeva nakon dugotrajnog nošenja štikli jedna je od najfrustrirajućih posljedica koje ostavljaju visoke pete, ali i to se može izbjeći uz malo providnog dezodoransa u sticku.

Samo protrljajte unutrašnjost pete na cipelama i gledajte kako nestaju. Korištenje dezodoransa gdje god primijetite trenje koje uzrokuje plikove pomoći će spriječiti njihovo nastajanje u budućnosti.

Jastučaste čvrste trake za sandale s trakama

Na isti način na koji neke japanke mogu uzrokovati bol, obične trake/kaiševi s cipela mogu uzrokovati da se osjećate neugodno. Ali, postoji jednostavno rješenje.

Kako bi vam cipele bile što udobnije, obložite ih jastučastim trakama koje se mogu pronaći u online trgovinama. Podloga apsorbira sve trenje vaše cipele o kožu, tako da možete uživati u nošenju neudobnih potpetica bez bolnih žuljeva.

Kupujte cipele tokom večeri

Stopala imaju sklonost oticanju tokom dana, posebno kada sjedite duži vremenski period. Stoga, ako u kupovinu krenete prerano u toku dana, do večeri bi vam cipele mogle biti premale.

Najbolje vrijeme za kupovinu cipela je period večeri kada su vam stopala najveća, a na ovaj način ćete znati da će vam cipele pristajati u svako doba dana.

Raširite cipele uz pomoć fena

Kada prvi put počnete nositi nove cipele, najbolje je obući debele čarape i koristiti fen za zagrijavanje svih uskih ili neudobnih mjesta. Toplina će olabaviti materijal, što će pomoći vašim stopalima da se mnogo brže naviknu na okolinu.

Zalijepite prste kada nosite štikle

Najteži dio nošenja visokih potpetica je bol u stopalima. Stajati u njima je teško jer vrše veliki pritisak na nerv između drugog i trećeg prsta, što može dovesti do bolova u stopalima.

Spajanje prstiju je najbolji način da se oslobodite te napetosti. Nemojte ih previše stezati, inače ćete prekinuti cirkulaciju krvi. Zamotajte traku ili flaster tako da ne boli, ali da i dalje pruža zaštitu vašim nožnim prstima