Moda i ljepota
0

Umro francuski modni kreator Ted Lapidus

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ted Lapidus, modni kreator koji je promijenio modu svojim uniseks dizajnima iz 1960-ih preminuo je u ponedjeljak u 79. godini života.

Predsjednik Nicolas Sarkozy u omažu kreatoru navodi da je Lapidus "demokratizirao francusku eleganciju i klasicizam" i učinio modu dostupnom muškarcima i ženama na ulici", javio je AP.

Pomoćnik Rose Torrente-Mett, Lapidusove sestre, izjavio je da je kreator umro u ponedjeljak u bolnici u Cannesu, nakon što je imao problema s plućima.

Kolega je tražio da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da govori o smrti kreatora. Lapidusova sestra osnovala je vlastitu modnu kuću - Torrente.

Rođen kao Edmond Lapidus 23. juna 1929. u Parizu, kao sin krojača, Ted Lapidus je stvorio svoju marku 1951. a 1963. postao je član prestižnog pariškog modnog kluba koji je stvarao visoku modu - La Chambre Syndicale de la Haute Couture.

Safari odijelo boje pijeska postalo je simbolom modernističkoga Lapidusovog stila, s geometrijskim linijama koje su postale hit na međunarodnoj modnoj sceni 1960-ih i 1970-ih.

U jednom periodu on je slavljen kao "pjesnik francuske mode", što je Sarkozy uočio i u svojoj izjavi povodom njegove smrti.

Ted Lapidus ipak je kreirao visoku modu samo kratak dio svoje karijere, opredjeljujući se rano za dizajniranje nakita. Danas, marka Ted Lapidus živi u prodavnicama nakita i satova.

Njegov sin Olivier Lapidus nastavio je održavati marku u novom partnerstvu od 1982.

Pogreb je predviđen za petak na pariškom groblju Pere-Lachaise.