Prirodna ljepota
8

Umjetnik izazvao kontroverze fotografijama žena s neobrijanim pazusima

Klix.ba
Foto: Ben Hopper
Foto: Ben Hopper
Londonski fotograf, reditelj i umjetnik Ben Hopper izazvao je brojne kontroverze javnosti svojom kolekcijom fotografija na kojima poziraju žene sa neobrijanim pazusima.

On je ovu kolekciju nazvao "Prirodna ljepota" a cilj mu je, kako kaže, otkriti zašto se žene sa dlakama na tijelu smatraju manje ljepšim ili manje seksipilnim.

Brojne dame pristale su biti dio njegove kolekcije te podijeliti osobne priče o stresu zbog svakodnevnog brijanja pazuha.

"Imam veoma osjetljivu kožu i jake dlake, što brijanje čini teškim i često bolnim procesom. Nove dlake uvijek se pojave u roku od 24 sata, a brijanje u toj fazi izaziva krvarenje i osip. Sa 15 godina sam pitala mamu da idem na lasersko uklanjanje dlaka, ali mi nije dopustila. Kazala mi je kako je moje tijelo lijepo i kako ga ne trebam paliti nikakvim laserima. Kada sam imala otprilike 17 godina i prvu ozbiljnu ljubavnu vezu sa momkom koji je volio moje tijelo više i od mene same, odlučila sam se na radikalan potez. Prestala sam samu sebe izlagati stresu i biti ljuta jer moje tijelo nije onakvo kakvo sam željela da bude. Od tada sa sam se obrijala nekoliko puta jer se nisam mogla riješiti osjećaja da neću izgledati dovoljno ženstveno za neke prilike. Kada me Hooper kontaktirao, složila sam se s njim da me fotografiše za njegovu kolekciju. Kroz ovaj projekat moje iskustvo se u potpunosti promijenilo, a moje samopouzdanje je veoma poraslo. Gotovo pola miliona ljudi vidjelo je kako izgledam sa neobrijanim pazusima. Čitajući komentare na društvenim mrežama, bila sam ponosna što mogu biti primjer ljepote ženskog tijela, bez obzira šta odlučila raditi s njim", podijelila je svoju priču Maya Felix.

Hooper je prvenstveno želio fotografisati modele, ali je promijenio mišljenje jer je želio prikazati ljepotu običnih žena.

Njegov projekat objavio je Huffington Post, a kolekcija fotografija brzo je postala viralna na internetu.

Među brojnim kritikama, Hooper kaže kako je sretan jer njegovo djelo utječe na ljude koji se svakodnevno suočavaju sa predrasudama javnosti.

"Kada dobijete poruku od nekoga s drugog kraja svijeta koja kaže: 'Imam ožiljke na tijelu zbog operacije i vaš projekat mi je pomogao da ih prihvatim', onda znate da ste zaista uradili nešto dobro", istaknuo je londonski umjetnik.