U 81. godini
2

Slavni dizajner Kenzo Takada preminuo od posljedica koronavirusa

Dž. L.
Kenzo Takada (Foto: EPA-EFE)
Kenzo Takada (Foto: EPA-EFE)
Slavni japansko-francuski dizajner Kenzo Takada, osnivač luksuzne kuće Kenzo, preminuo je u 81. godini usljed pogoršanja stanja uzrokovanog infekcijom Covid-19.

"S neizmjernom tugom brend K-3 izvještava da je izgubio svog proslavljenog direktora. Svjetski poznati dizajner Kenzo Tadaka preminuo je 4. oktobra 2020. zbog komplikacija povezanih s koronavirusom", navodi se u zvaničnom saopćenju modnog brenda K-3 koji se razvio iz kuće Kenzo.

Takada je 1970. godine uzdrmao parisku modnu scenu sa svojom prvom modnom linijom. On je u rekordnom roku rasprodao svoje komade u njegovom prvom butiku nazvanom Jungle Jap. Njegov dizajn bio je haotična mješavina jakih boja i neusklađenih grafika, a koji su nadahnuti njegovim putovanjima oko svijeta, piše CNN.

Dizajner je izgradio vodeću modnu kuću u Parizu do 1976. godine, a tokom tri naredna desetljeća prikupio je brojna priznanja i nagrade za svoj rad. Iza Takada je i carstvo parfema koji nose njegovo ime.

"Kenzo Takada bio je nevjerojatno kreativan. Genijalno je zamislio novu umjetničku i živopisnu priču koja kombinira Istok i Zapad, njegov rodni Japan i život u Parizu", riječi su Jonathana Boucheta Manheima, izvršnog direktora Takadine marke K-3.

Mnoge Takadine kolege kažu kako su se uvijek divili njegovog znatiželji i otvorenosti. Kako kažu, u početku je djelovao kao tih i sramežljiv čovjek, ali je u suštini bio veoma duhovit i zabavan.