Miss države Maine
0

Sarajka Aleksandra Derikonja u borbi za Miss SAD-a

Sarajevo-x.com
Rođena Sarajka Aleksandra Derikonja, studentica ekonomije, postala je vlasnica titule Miss američke države Maine, čime je dobila priliku da učestvoje na takmičenju z a Miss Amerike koje će biti održano u Las Vegasu ovog ljeta. Aleksandra ističe da su odgojili da bude skromna i da ne voli govoriti o sebi.

Dvadesetogodišnja Aleksandra rođena je u Sarajevu, a na početku rata sa majkom je otišla u Crnu Goru od bake i djeda. Iako u ratu nije izgubila članove porodice, njeni prijatelji nisu bili toliko sretni.

Djetinjstvo su joj obilježila stalna putovanja i selidbe, pa je do osmog razreda promijenila čak devet škola.

Aleksandra se sa majkom pokušala vratiti u rodno Sarajevo 2000. godine, ali kaže da se previše toga promijenilo. U njihovom stanu živjela je druga porodica i Aleksadra kaže da su se osjećale kao da više ne pripadaju tamo.

Nakon godinu dana Vratile su se u Crnu Goru, gdje su boravile još godinu prije nego što su se još jednom odselile, ovaj put preko Atlantica. Njih dvije su preko izbjegličke organizacije stigle u Portland, gdje su živjeli Aleksandrina tetka i troje starijih rođaka.

Aleksandra u vrijeme kada je stigla u SAD nije govorila engleski, a koliko joj je bilo teško na samom početku najbolje govori činjenica da je prva dva mjeseca svaku noć zaspala plačući.

"Silno sam se željela vratiti kući. Zvala sam svoje prijatelje i govorila im da se želim vratiti kući. Bilo mi je zaista teško na početku", rekla je Aleksandra. Ona je istakla veliku pomoć rođaka i lokalne zajednice koji su joj pomogli da se adaptira i navikne na novu sredinu.

Aleksandrina majka radi kao krojačica kod dizajnera Jilla McGowena, koji je Sarajku unajmio kao model još dok je imala samo 14 godina. Tada se Aleksandra i zaljubila u taj posao, a sada dva puta godišnje radi za McGowena.

Derikonja se na takmičenje za Miss prijavila samo tri dana prije isteka roka, a priznala je da nikada nije imala želju da učestvuje na takvom takmičenju. Naprotiv, često je ismijavala missice zbog njihovih govora sa suzama u očima.

"Nikad nisam pomislila da ću pobjediti. Na kraju su mi se oči ispunile suzama", rekla je Derikonja.

Sada je predstoji takmičenje za Miss Amerike u julu u Las Vegasu, a planira pokušati sa karijerom modela u Miamiju ili New Yorku.

"Kada bih mogla time bih se bavila do kraja života. Nikada ne znate koga ćete upoznati na nacionalnom takmičenju. Ipak ništa ne planiram, živim dan za danom", rekla je Aleksandra, prenosi The Free Press Online.http://www.blic.rs/data/images/2010-05-06/36160_zabmejn007_f.jpg?ver=1273176054