Šta rade bivše missice BiH
0

Samra Tojaga: Ni fascinantni Dubai mi ne može zamijeniti Mostar

Razgovarao: Nedžad Jamaković
Miss BiH za 1998. godinu, Samra Tojaga, danas živi i radi u Dubaiju. Trenutno je na produženom godišnjem odmoru u BiH, a vrijeme provodi u rodnom Mostaru i u Sarajevu.

Šta konkretno radiš u Dubaiju?

Radim kao asistentica generalnom i operativnom menadžeru u jednom hotelu s pet zvjezdica. Posao je jako interesantan, zabavan, ali i stresan. Moja odgovornost je velika i vezana je za sve operacije koje se dešavaju u hotelu. Inače, skoro svi hoteli u Dubaiju imaju noćne klubove, pa tako i mi imamo jedan caffe, noćni bar, restoran i noćni klub. Imamo mnogo događaja i hvala Bogu ne svodi se sve samo na administraciju i vođenje hotela.

Jesi li u vezi, ili pak u braku?

Ne.

Šta je za tebe značila onomad titula miss BiH, te koliko ti je pomogla i je li možda odmogla u životu?

Izbor za Miss mi je bio iskustvo više u životu i sad ga se jako rado sjećam, puno sam proputovala, stekla jako puno prijatelja, ali i neprijatelja, pa mi je u tom smislu možda i odmogla ta titula. Da sam ostala anonimus možda bih imala malo manje neprijatelja (smijeh). U svakom slučaju sam ponosna što sam bila predstavnica svoje zemlje na jednom tako respektabilnom takmičenju, Miss World je ipak, šta god mi mislili, i danas jedan od najgledanijih showa u svijetu.

Rekla si nam već da si na produženom odmoru u BiH. Kako se provodiš?

Trenutno sam u Mostaru, a skoknem i do Sarajeva, provodim vrijeme sa familijom i prijateljima i sjajno se zabavljam.

Može li ti Dubai zamijeniti Mostar? Možeš li nam usput, u kraćim crtama, dočarati barem dio atmosfere, običaja, života u Dubaiju?

Nijedan grad na ovom svijetu ne može zamijeniti tvoj rodni grad, mislim da govorim u ime svih Bosanaca i Hercegovaca, mi smo specifičan narod sa posebnom dušom koja je neusporediva i nezamjenjiva. Dubai je fascinantan grad, metropola koja ima apsolutno sve što jednom čovjeku može na pamet da padne, toliko luksuza ne možete nigdje vidjeti. To je multikulturalan grad u kojem živi samo dva posto lokalnog stanovništva, sve ostalo su stranci. Mislim da ga stvarno vrijedi posijetiti barem jednom u životu.

Šta te danas čini sretnom?

Šta uopšte znači danas biti sretan? Kakvo je vrijeme došlo luksuz je biti zdrav, imati krov nad glavom i kakav posao... tako da me sama činjenica da i moja porodica i ja imamo to sve čini sretnom.

Imaš li nekih neostvarenih želja, je li nešto ostalo neispunjeno iz vremena kad si postala miss BiH?

Neostvarena želja još od 1998, kad sam postala miss BiH, je ta da se napokon na političkoj sceni u našoj državi i svijesti našeg napaćenog naroda nešto nabolje promijeni.

Koliko si (ne)zadovoljna dešavanjima u tvom Mostaru i općenito u BiH?

Apsolutno nezadovoljna. Mislim na cijelu državu. Ja sam apsolutno za revoluciju, ustanak, bunu, kako god hoćete nazovite, jer dok se narod BiH "ne digne na noge" od nekih većih promijena nema ništa. Tek kad bude jedna država (mislim na ukidanje entiteta), jedan narod (svi Bosanci i Hercegovci) i jedan jezik (bošnjački ili bosanski) tad smo nešto postigli.

Gdje ljetuješ, koliko ima luksuza u tvom životu?

Prošlo ljeto sam provela u Dubaiju, radno. Ovo ću nadam se provesti u Mostaru i Hrvatskoj. Luksuz je živjeti, a u Dubaiju naročito.

Možeš li mlađim djevojkama dati neke savjete iz svijeta mode, kako to sve izgleda, te koje su prednosti učešća na izboru za Miss BiH?

S moje tačke gledišta pobijediti na izboru za Miss BiH znači da ti se otvaraju mnoge mogućnosti i poslovne prilike, naročito u modnoj industriji, ali to apsolutno nije presudno za uspjeh u tom polju. Djevojke koje se prijavljuju na taj izbor, a govorim isključivo o izboru za Miss BiH for Miss World, nemaju iste ciljeve. Međutim, mogu reći da u našem regionu titula pomaže, dok u dosta zemalja širom svijeta ljude u modnoj industriji uopšte ne zanima da li ste vi bili miss neke zemlje, oni imaju svoje kriterije i ravnaju se prema njima. Tajna uspjeha u tom poslu ne postoji, važno je imati cilj, jaku volju i malo sreće i biti realan. Nismo svi predodređeni za uspjeh.