Trendovi se mijenjaju
36

Povećanje grudi više nije najpopularnija estetska operacija, na prvom mjestu liposukcija

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Liposukcija je pretekla povećanje grudi kao najpopularniji oblik estetske hirurgije na svijetu zbog sve veće zabrinutosti oko povezanosti implantata s rakom, pokazuju nedavno objavljeni podaci Međunarodnog društva za estetsku plastičnu hirurgiju (ISAPS).

Procedura konturiranja, koja koristi usisavanje za uklanjanje viška masnog tkiva, činila je 14,8 posto estetskih operacija u svijetu, dok je ekvivalentna brojka za povećanje grudi pala na nešto više od 13 posto.

Trendovi koji se mijenjaju dio su globalnog porasta estetske medicine, u kojem je u 2021. obavljeno preko 30 miliona hirurških i nehirurških zahvata, što je skok od 19,3 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Podaci, objavljeni u utorak kao dio najnovijeg godišnjeg istraživanja ISAPS-a, sugeriraju da se industrija estetske kirurgije ne samo oporavila od dvije uzastopne godine pada povezanog s covidom, već je narasla daleko iznad nivoa prije pandemije.

Ukupan broj hirurških zahvata porastao je za preko 33 posto između 2017. i 2021. godine, dok su nehirurški zahvati (od kojih je najpopularniji botoks) porasli za više od 54 posto u istom periodu.

Broj povećanja grudi je također neznatno porastao, za 0,5 posto, u iste četiri godine. Urednik izvještaja, dr. Gianluca Campiglio, ukazao je na relativan pad u poređenju sa drugim procedurama. On je povezao ovaj trend sa zabrinutošću zbog BIA-ALCL, oblika ne-Hodgkinovog limfoma - karcinoma imunog sistema - koji se pripisuje implantatima.

Campiglio, koji radi kao plastični hirurg u Italiji, takođe je istakao nagli skok u broju pacijenata koji žele da uklone implantate u grudima, što je postupak koji je porastao za skoro 50 posto širom sveta u poslednje četiri godine.

Campiglio je u međuvremenu najavio rast liposukcije kao dio šireg rasta interesa za oblikovanje tijela. Više od 1,9 miliona procedura liposukcije zabilježeno je širom svijeta u 2021. godini, što je skok od skoro 25 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Također među najpopularnijim zahvatima su rinoplastika i abdominoplastika (ili operacija nosa i trbušnjaka). Operacija očnih kapaka bila je treća najčešća procedura u svijetu 2021. godine i najpopularnija među muškarcima.

Na drugom mjestu u izvještaju, otkriveno je da je podizanje butina najbrže rastući oblik estetske kirurgije na svijetu, više od 53 posto u odnosu na 2020. Izvještaj je također naglasio "značajno povećanje" - od preko 30 posto - u upotrebi hijaluronske kiseline, koja se obično ubrizgava kao filer za lice.