Aidin kreativni bijeg od buke
9

FOTO / Pletene priče ili san o malom studiju punom šarenih končića i dugmića

Piše: Adisa Pobrić
Aida Redžepagić
Aida Redžepagić
Eksperimentisanje s odjećom i unikatnim poklonima za prijateljice inspirisalo je 26-godišnju Aidu Redžepagić da pokrene Pletene priče. Ono što je u početku bilo hobi, bijeg od svakodnevnice, odmor od televizije, interneta, buke i suvišnih informacija, preraslo je u veliki projekt.

"Pletem još odmalena, ne sjećam se ni ko me je naučio", priča nam Aida. Prvo što je isplela bio je šal, kasnije rukavice, a danas, kako kaže, pravi sve što joj padne na pamet. Među živopisnim stvarčicama su rajfovi, šeširići, igračke, prstenje... Za neke od ukrasa ponekad joj je potrebno i po nekoliko dana i zato često ima problem pri određivanju cijene.

Iako je po zanimanju profesorica engleskog jezika, od igala se ne odvaja ni na godišnjem odmoru.

"Imam jedan putni neseser u kojem se nalazi sve što mi treba i koristim svaku priliku da odmorim mozak, jer nijedna serija, film ili internet vas ne mogu odmoriti kao heklanje i pletenje. Toplo preporučujem da pokušate. Ja svoj 'alat' nosim i na more. Pretpostavljam da je bilo pomalo čudno vidjeti me kako odmaram u hladu, uživam u povjetarcu i heklam, ja bolji odmor ne mogu zamisliti. Dobila sam pokoji čudan pogled sa istaknutim upitnikom iznad glave, ali i osmijeh i odobravajuće klimanje glavom", priznaje kroz smijeh Aida.

Svoje radove nazvala je Pletenim pričama jer svaka stvarčica ima neku priču.

Aidin šareni svijet
Aidin šareni svijet
"Svaki predmet je unikatan, ukrasi koje koristim su većinom 'reciklirane' stare ogrlice, šalovi koji su obišli pola svijeta i penzionisali se na vašoj ruci kao prsten ili broš i svakodnevno vam pričaju priče, samo ih treba pažljivo slušati i odvest će vas daleko", bajkovito nam je opisala autorica ovih radova.

U ovom projektu ona već odavno nije sama. Tu je mala, ali vrijedna ekipa prijatelja.

"Prije svega, tu je moja kolegica Sanela, sa kojom sam počela razmjenjivati ideje i onda smo jednostavno 'kliknule'. Ona je zaslužna za neke od naušnica, rajfova i drugih radova. Njen je slavni 'Mornarski rajf' koji se, čini mi se, svima dopada", otkriva Redžepagić. "Fotografija je veoma bitna za internet prodaju, a za taj dio posla smo zaslužni Dženita Hadžiahmetović, Sanjin Brkić, Ena Ibrović i ja".

Kao modeli Aidi i društvu rado poziraju prijateljice, a tu je i njena mala kćerka kao model za dječiju kolekciju ukrasa za kosu. Neke od stvari koje je ukrasila sašila je Nina Halilović. Svoje radove rado sama odnese kupcima jer, kako kaže, voli upoznati ljude kojima će predati sate svog rada u ruke.

Dodaje i da Pletene priče ne bi bile to što jesu bez velike podrške njenog supruga.

"On strpljivo trpi sve moje ukrase kojih ima po cijeloj kući, ne žali se kad sjedne na iglu ili stane na kopču za broš", kaže ova Kakanjka s adresom u Sarajevu, koja ima mnogo ideja, između ostalih i osmišljavanje muške kolekcije, ali nema dovoljno vremena da ih realizuje.

"Imam ideje, samo još da dan potraje bar 30 sati", kaže u šali.

Aida s kćerkom
Aida s kćerkom
Na pitanje da li izradu ukrasa zamišlja kao posao kojem će se u potpunosti okrenuti u budućnosti, Aida kaže da to ranije nije ni smatrala biznisom, već isključivo hobijem, ali da je na nagovor prijateljica Amre, Sabine i Merime odlučila da pokrene "nešto konkretnije".

"Sve je počelo jednim albumom na ličnom profilu, gdje sam pokazala nekoliko svojih broševa, a nakon reakcije ljudi sam pomislila: Pa možda od ovoga i bude nešto! Ako nastavi kao što je krenulo možda nekada budem mogla i živjeti od ručnog rada. To bi bio moj posao iz snova! Mali studio, puno šarenih končića i dugmića, veliki radni sto, džez i vremena na pretek da radim ono što volim. I naravno jedan šareni izlog koji privlači radoznale poglede. Ko zna...", priželjkuje naša sagovornica.