Zaglađuje kožu
27

Novi bizarni trend s TikToka: Lubrikant umjesto primera kao podloga za šminku

N. O.
Foto: TikTok/Screenshot
Foto: TikTok/Screenshot
Posljednji makeup trend s TikToka uobičajeno je bizaran kao i dosadašnji - šminkeri u svojim videima koriste lubrikant kao primer, odnosno podlogu za šminku, uz opravdanje da im zahvaljujući njemu koža i puder izgledaju zaglađenije.

Šminker i tiktoker Lukas Kohutek je prvi put koristio lubrikant kao primer u februaru 2019. godine, ali se tada ovoj tehnici nije poklanjalo mnogo pažnje.

Međutim, trend je od tada do danas "eksplodirao", a hashtag #lubeprimer ima 8,7 miliona pregleda.

Trend je zapravo postao viralan tek u julu ove godine, kada se društvenom mrežom masovno širio jedan od Kohutekovih videa gdje koristi upravo lubrikant kao sredstvo za šminkanje. Ovaj video ima više od 1,5 miliona pregleda.

Nakon jula novi snimak se pojavio u septembru, kada je još jedan korisnik predstavio video s "najboljim šminkerskim trikovima" prikupivši 6 miliona pregleda. Od tada ga je isprobalo nekoliko drugih vizažista uz poprilično pozitivne komentare.

Dermatolozi ističu kako ovaj trend može negativno utjecati na kožu, jer gusta i masna struktura lubrikanta stvara okruženje bez kisika, što omogućava razvoj bakterija koje izazivaju akne i ubija prirodne "prijateljske" bakterije kože.

Također, ovo nije prvi put da su naizgled nasumični artikli postali viralni zbog njihove prividne upotrebe kao kozmetičkih proizvoda.

U 2018. godini proširio se trend gdje su korisnici koristili lubrikant kako bi ojačali kovrdže i spriječili čupanje kose. Makeup influenseri su također koristili Nivea balzam za brijanje kao primer još 2016. godine.